НМУ та Охматдит провели конференцію, присвячену питанням педіатрії під час війни

05.06.2023

1-2 червня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася щорічна науково-практична конференція з міжнародною участю «Педіатрія у війну. Соціальні аспекти». У заході, який організував медичний факультет №3 нашого Університету спільно з Національною дитячою спеціалізованою лікарнею МОЗ України «Охматдит», взяли участь понад 700 учасників – викладачі, лікарі, аспіранти, інтерни, закордонні експерти, студенти.

Під час заходу, що був приурочений до Міжнародного дня захисту дітей, ректор НМУ Юрій Кучин зазначив, що педіатрія є одним із провідних напрямів медичної галузі. Попри війну, в Україні народжуються і ростуть діти, які особливо потребуть фахової медичної допомоги. Своєю чергою медики роблять все можливе, щоб зберегти життя та здоров’я дітей. Разом із тим сьогодні важливим питанням є міжпрофесійна взаємодія лікарів і комплексне лікування маленьких пацієнтів. До його слів приєднався і генеральний директор Охматдиту Володимир Жовнір.

Під час конференції з доповіддю «Охорона здоров’я дітей в Україні: вікові паралелі через дві російсько-українські війни» виступив також завідувач кафедри педіатрії №2 НМУ Олександр Волосовець зі співавторами. Він проаналізував вплив наслідків війни на фізичне та ментальне здоров’я дітей, окреслив основні завдання української педіатрії в умовах війни та пандемії COVID-19. Наголосив на значному зменшенні кількості медичних працівників в Україні та важливості віртуальної телемедицини у роботі лікарів, особливо на деокупованих територіях.

У доповіді «Війна в Україні очима дитини. Соціальні аспекти» деканка медичного факультету №3 НМУ, професорка кафедри дитячих інфекційних хвороб Оксана Виговська підсумувала зміни в житті українських дітей під час війни, розглянула війну через призму сприйняття життя «до», «тепер» та «після», проаналізувала тенденції, що сприяють зміцненню українського суспільства, наголосила на важливості медичного волонтерства.

Своєю чергою кандидат медичних наук, асистент кафедри дитячої хірургії нашого Університету Олександр Карабенюк зі співавторами представили доповідь на тему «Командний підхід у лікуванні дітей з травмами внаслідок військових дій». Йшлося про те, якою має бути хірургічна тактика при масових надходженнях постраждалих, що є важливим при вогнепальних переломах з дефектами тканин, при переломах дистальних сегментів та при наявності черепно-мозкової травми.

У рамках конференції відбулася також лекція на тему «Розуміння медицини у парадигмі мультиоміки» від PhD з персоналізованої медицини та мультиоміки окремих клітин медичного центру університету Гронінгену (Нідерланди) Марини Коршевнюк. Обговорювалися поняття мультиоміки та її місця в біомедичних дослідженнях.

На конференції слухачі змогли подивитися і прослухати велику кількість доповідей від представників НДСЛ «Охматдит». Про клінічний випадок лікування дитини з осколковим пораненням головного мозку з ускладненням травматичної аневризми доповів дитячий лікар-нейрохірург відділення дитячої нейрохірургії Олександр Волощук. З доповіддю «НДСЛ «Охматдит» острів надії під час війни» виступила завідувачка інфекційно-діагностично-боксованого відділення Раїса Мостовенко. Про роль реабілітації у відновленні стану дітей після травм внаслідок військових дій повідомив завідувач відділення гострої дитячої реабілітації Павло Андрєєв, а про проблемні питання надання допомоги під час війни паліативним хворим – в. о. завідувачки кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Світлана Ярославська. Питання обґрунтування вибору методів замісної терапії у дітей висвітлив завідувач відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій Олександр Урін. Про сучасні виклики психологічної допомоги та реабілітації в період воєнного часу доповіла завідувачка Центру медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги Олена Анопрієнко.

Доцентки кафедри педіатрії № 4 НМУ Євгенія Бурлака та Тетяна Клець окреслили, відповідно, роль педіатра у лікуванні та профілактиці захворювань нирок у дітей в умовах війни та роль сенсорної інтеграції в реабілітаційному процесі у дітей. Доцентка кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ Людмила Палатна зупинилася на питанні чи загрожує сьогодні холера в Україні? Про персоналізовану медицину в педіатрії йшлося у доповіді асистентки кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики Університету Людмили Турової.

Окрім того, під час заходу відбувся майстер-клас «Діти, які не їдять – чия це проблема? Комплексний підхід до ведення дітей з фоновою патологією та поганим набором ваги» від лікарки-педіатра, асистентки кафедри фундаментальної медицини КНУ імені Тараса Шевченка Ганни Гіленко та лікаря-хірурга дитячого, лікаря відділення ургентної хірургії НДСЛ «Охматдит» Романа Жежери.

У рамках конференції було проведено студентську секцію та секцію робіт молодих вчених (україномовну й англомовну). Тематичні напрями заходу включали питання впливу на дітей стресових факторів війни та коронавірусної інфекції у провокації синдрому Рейно. Розглянули й питання превентивного визначення ознак ураження нирок при ЦД 1 типу у дітей, неонатальної гіпербілірубінемії в період війн. Представили також наукову постерну доповідь «Модифікована методика ЕСА забезпечує тривалу стійку гемодинамічну відповідь на швидкість кровотоку в селезінковій артерії у пацієнтів з цирозом печінки та клінічно значущою портальною гіпертензією».

Роботи студентів оцінювало журі, до складу якого увійшли Наталія Кириця, Галина Юхименко – асистентки кафедри дитячих інфекційних хвороб та Людмила Турова, асистентка кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики.

 

Переможцями англомовної секції стали:

– 1 місце – Банші  Какадія та Калагі Камлешкумар Пател;

– 2 місце – Mаргарита Власик;

– 3 місце – Aнтоніна Шкроб’як.

У номінації «For best presentation» перемогла Беегум Нашмі Фатіма.

 

Переможцями україномовної секції стали:

– 1 місце – Богдан Пасічник;

– 2 місце розділили Наталія Лещинська та Іванна Качула;

– 3 місце – Наталія Римарович та Анна Міннігулова.

У номінаціях перемогли:

– «Практична орієнтованість» – Ірина Кушнір;

– «Практична орієнтованість та актуальність роботи» – Уляна та Оришка Обушко;

– «За креативність» – Олександр Грубеляс.

 

Записи конференції доступні до перегляду на каналі медичного факультету №3 на YouTube або за посиланнями:

1 день: https://www.youtube.com/live/tQyAv1sHfWw?feature=share

2 день: https://www.youtube.com/live/pnwB6CFR4kg?feature=share

 

Пресцентр НМУ за інформацією медичного факультету №3