Науковці України вшанували пам’ять видатного вченого і клініциста, професора Олександра Грицюка

25.10.2023

24-25 жовтня відбулася конференція, присвячена 100-річчю видатного вченого, терапевта, Заслуженого діяча науки і техніки, член-кореспондента Академії медичних наук, лауреата Державної премії в галузі науки і техніки, колишнього завідувача кафедри госпітальної терапії №1, професора  Олександра Грицюка. У заході взяли участь ректор НМУ імені О.О. Богомольця, професор Юрій Кучин, проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, декани Університету, відомі вчені України, серед яких й учні професора Олександра Грицюка.  

Олександр Йосипович Грицюк був засновником фундаментального напрямку клінічної гемостазіологіі  та одним із перших ввів антикоагулянти у світову практику лікування гострого інфаркту міокарда. Його зусиллями також організовано Республіканський ревматологічний і міський кардіологічний центри із стаціонарними відділеннями та консультативною поліклінікою.  Науковець активно розробляв і впроваджував у практичну охорону здоров’я заходи боротьби з інфарктом міокарда.

У своєму вступному слові ректор Юрій Кучин відзначив вагомий вклад  професора Олександра Грицюка у розвиток вітчизняної терапевтичної школи та навчального процесу у тоді ще Київському медичному інституті імені О.О. Богомольця. Його наукові розробки, методична література до сьогодні не втратили свого значення. Про життєвий та творчий шлях видатного науковця розповів його учень, професор Василь Нетяженко. Він відзначив його непересічну особистість та високу працездатність, людяність, батьківську опіку молодих лікарів.

Продовжили роботу конференції учні видатного науковця. Кожен з них розпочинав доповідь із власних спогадів про свого вчителя, ілюструючи їх цікавими історичними фотографіями та розповідями. Так, з доповіддю про важливу роль вітчизняних кардіопротекторних засобів в лікуванні гострого інфаркту міокарда виступив завідувач кардіореанімаціі НДІ кардіологіі імені академіка М.Д. Стражеска, професор Олександр Пархоменко. Завідувач відділу артеріальної гіпертензіі цього ж наукового закладу, професор Юрій Сіренко проаналізував результати вітчизняного реєстру з діагностики та лікування легеневої гіпертензіі і розповів про власні дослідження. Із цікавою і доповіддю, присвяченою результатам застосування імунобіологічної терапії в ревматологіі, виступив завідувач кафедри внутрішньої медицини №3 НМУ, професор Олег Яременко. Ще один продовжувач справи свого вчителя, доцент Олексій Івашківський розповів про історію розвитку української ревматології на прикладі Київського кардіоревматологічного диспансеру, у витоків створення якого також стояв професор Олександр  Грицюк. Цікавими для слухачів стали доповіді й науковців НДІ терапіі імені академіка Л.Т. Малої, професорок Олени Колеснікової та Лариси Журавльової з Харкова, професорів нашого Університету Володимира Чернявського, Віталія Кондратюка, Юлії Руденко , Марти Джус та Миколи Хайтовича, доценток Галини Мостбауер, Ольги Плєнової, Наталії  Берези.

Також під час роботи конференції проводилися цікаві дискусії з важливих  проблем внутрішньої медицини.

Пресцентр НМУ