НАУКОВО-ПРАКТИЧНІ ІННОВАЦІЇ КАФЕДРИ ЗАГАЛЬНОЇ І МЕДИЧНОЇ ПСИХОЛОГІЇ В ПСИХООНКОЛОГІЇ — ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ БОРОТЬБИ ПРОТИ РАКУ

04.02.2022

Щороку 4 лютого Європейське регіональне бюро ВООЗ ініціює заходи з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку, які є приводом для просвіти широкого загалу населення з питань, що стосуються профілактики, діагностики та лікування онкологічних хвороб, мобілізують світові ресурси для вирішення проблеми зниження темпів росту випадків раку. Так, у 2021 році ЕРБ ВООЗ започаткувало загальноєвропейський рух «Спільні дії у боротьбі проти раку», довгострокова мета якого – домогтися елімінації раку як загрозливого для життя захворювання.

Одним із сучасних напрямів протидії поширенню раку є психоонкологія, що вдало втілює принцип міждисциплінарності в лікуванні, дає змогу побачити хворого та його життєву ситуацію цілісно, створити комплексну та ефективну систему медичної, медико-психологічної та психосоціальної допомоги. У руслі цього напряму кафедра загальної і медичної психології протягом кількох років успішно проводить науково-дослідну роботу на тему «Психоонкологія: методологічні, клінічні, прикладні аспекти психологічної медицини та психологічної практики» (керівник теми – завідувач кафедри, професор М.М. Матяш).

На сьогодні в межах НДР: узагальнено підходи з дослідження детермінант ресурсності особистості в континуумі її психологічного здоров’я; розроблено концепт психологічного здоров’я, що відображає глибинно-психологічну феноменологію ресурсності особистості; визначено гендерноспецифічні патерни поведінки особистості щодо збереження здоров’я; розроблено моделі глибинно-психологічної детермінації ресурсності особистості в континуумі її психологічного здоров’я та доведено предикативну значущість конструктивності, деструктивності та дефіцитарності Я-функцій щодо психологічного здоров’я особистості тощо. Результати досліджень кафедри опубліковано в наукових статтях, посібниках, заснованому кафедрою разом з ГО «Асоціація з медичної та психологічної реабілітації» спеціалізованому Міжнародному науково-практичному журналі «Загальна і медична психологія».

З метою практичного впровадження наукових розробок та обміну передовим досвідом, спільно з фахівцями лікарні ізраїльської онкології LISOD (м. Київ) кафедра провела низку науково-практичних конференцій з проблеми психоонкології (2017, 2018 та 2019 рр.). У січні-лютому 2020 року кафедрою разом з ГО «Асоціація з медичної та психологічної реабілітації» реалізовано міжнародний навчальний проєкт «Психоонкологія-2020» за підтримки Польсько-американського Фонду Свободи та програми RITA. Ця навчальна програма отримала багато схвальних відгуків від лікарів-онкологів, лікарів-психологів, психологів, неврологів, психіатрів, соціальних працівників та інших спеціалістів, що опікуються проблемами лікування, реабілітації та соціальної адаптації онкохворих.

Найкращі наукові розробки та інновації у сфері психоонкології викладачі кафедри впроваджують у програми професійної підготовки лікарів-психологів. Керівник теми професор М.М. Матяш та викладачі кафедри популяризують ідеї психоонкології у виступах, інтерв’ю в засобах масової комунікації, електронних виданнях. Пріоритетні цілі такої діяльності – розвиток культури здоров’я населення, формування здорової позиції онконастороги (на противагу онкотривозі), ранньої діагностики онкозахворюваннь, психологічної ресурсності онкохворих, подолання стигми онкохворих у суспільстві тощо.

 

Кафедра загальної і медичної психології