НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ ЗА МІЖНАРОДНОЇ УЧАСТІ «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ СУЧАСНОЇ СТОМАТОЛОГІЇ», ПРИСВЯЧЕНА 100-РІЧЧЮ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

18.03.2021

18 березня 2021 року у приміщенні конференц-залу стоматологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця розпочала роботу дводенна науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання сучасної стоматології», яка стала одним із ключових заходів з нагоди 100-річчя стоматологічного факультету.

Відкривши перше пленарне засідання конференції, декан стоматологічного факультету, професор Н.В.Біденко надала слово для привітання ректорові НМУ, професорові Ю.Л.Кучину. «100 років такому факультету, як стоматологічний, – сказав Юрій Леонідович, – достатня підстава, щоб відзначати цю дату протягом року. Від урочистих зборів у жовтні 2020-го до сьогодні минуло не так багато часу, а скільки вже відбулося вагомих, знакових змін у плані розвитку стоматології як науки! Отже, факультет як один із флагманів медичної науки нашого Університету розвивається далі і, вітаючи учасників конференції, хотілося б побажати їм і всім нам подальших звершень і досягнень».

Проректор з науково-педагогічної і лікувальної роботи, професор О.А.Канюра зазначив, що ніколи не забуває про те, що сам є випускником славетного факультету і стоматологом за фахом. Він висловив упевненість у тому, що в доповідях, представлених у змішаному режимі, буде висвітлено вагомі здобутки його колег, досягнуті за століття, а також накреслено нові напрями розвитку галузі.

У режимі онлайн учасників конференції привітав ще один випускник факультету, народний депутат України А.В.Дубнов. Артем Васильович, зокрема, порадував присутніх звісткою, що наближається до успішного завершення відновлення у правах Верховною Радою спеціальності «Лікар – щелепно-лицевий хірург».

Змістовною і цікавою була доповідь професора, президента ГО «Асоціація стоматологів України» І.П.Мазур (співдоповідач – віце-президент ГО «Асоціація стоматологів України» О.М.Вахненко) – «Сторіччя української стоматології: здобутки та сучасні виклики». Так, Ірина Петрівна провела красномовну паралель. 1920 року велика група стоматологів негативно і з острахом сприймала кроки до централізації медицини загалом і стоматологічної служби – зокрема. Нині, як ми бачимо, так само насторожено деякі медики сприймають кроки з децентралізації.

Декан стоматологічного факультету, професор Н.В.Біденко докладно і ґрунтовно з гарним ілюстративним матеріалом розповіла про славні сторінки історії факультету у доповіді-презентації «100 років стоматологічному факультету Національного медичного університету імені О.О.Богомольця».

З короткими нарисами з історії своїх кафедр, їхньої проблематики, давніх і новітніх досягнень виступили завідувач кафедри терапевтичної стоматології, професор А.В.Борисенко, завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, член-кореспондент НАМН України, професор, президент ГО «Асоціація черепно-щелепно-лицевих хірургів» В.О.Маланчук, завідувач кафедри ортопедичної стоматології, професор В.П.Неспрядько, завідувач кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань, професор О.В.Савичук, завідувач кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології, професор П.С.Фліс, завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку, професор Л.М.Яковенко та інші.

Модераторами другого пленарного засідання цього дня «Стратегічні напрямки розвитку стоматологічної освіти в Україні в умовах глобалізації суспільства та епідемічних викликів» були президент ГО «Українська асоціаціястоматологічної освіти», професор Я.А.Кульбашна і генеральний секретар ГО «Асоціація стоматологів України» І.Л.Скрипник. Після виступів, у яких в онлайн режимі взяли участь колеги з Києва, Вінниці, Тернополя, Полтави і Львова, відбувся круглий стіл на тему «Нагальні питання організації вищої стоматологічної освіти».

Учасниками конференції стали, крім українських вчених-стоматологів з Києва, Полтави, Одеси, Харкова, Львова, Ужгорода і Чернівців, їхні колеги з Узбекистану, Білорусі, Кіпру і Бразилії. Всього, як зазначила у своїй доповіді декан стоматологічного факультету, професор Наталя Василівна Біденко, взяти участь у науково-практичній конференції, присвяченій ювілею, виявили бажання близько 800 осіб.

19 березня 2021 року конференція продовжить роботу. Третє пленарне засідання буде присвячено двом важливим проблемам. Це «Комплексний підхід щодо діагностики і лікування дорослих пацієнтів з патологічними станами щелепно-лицевої ділянки та їх профілактики» і «Актуальні питання стоматології дитячого віку та ортодонтії».

                                                                                                           

Прес-центр