ДО 180-РІЧЧЯ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ. Наукові школи кафедри ортопедичної стоматології

22.10.2021

Визначальним підходом у сучасній стоматологічній освіті є узгодження навчального процесу з технологічним рівнем професії. Адже, зважаючи на інтенсивний розвиток технологій, стоматологія як фах дуже ускладнилась. Саме тому робота кафедри ортопедичної стоматології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця побудована на перетині навчального процесу, наукової та практичної діяльності. Основні питання, які досліджують сьогодні на кафедрі, пов’язані з проблемами оклюзії, дисфункції та захворювань скронево-нижньощелепного суглоба. Водночас ці проблеми стали значно ширшими і пов’язані не тільки з жувальним апаратом, а й постурою, хребтом, зокрема шийним відділом. Від того, яка постура, як працює хребет, шия, м’язи спини, залежить і стан жувального апарату. Усе це дає складну клінічну картину, якою й займаються сьогодні співробітники кафедри.

Сучасні основні напрями наукової діяльності кафедри ортопедичної стоматології зосереджено на вивченні етіології та патогенезу деформацій зубних рядів, дентальної імплантології та зубного протезування з опорою на імплантати; удосконаленні діагностики та способів лікування дисфункціональних станів скронево-нижньощелепних суглобів; вивченні клініко-естетичних особливостей незнімного та суцільнолитого протезування; упровадженні різноманітних методик протезування при стоматологічній імплантації; розробці програми оптимізації науково-дослідних робіт із використанням комп’ютерних технологій; дослідженні електроміографічних показників у пацієнтів з оклюзійними порушеннями тощо.

Кафедру протезного зуболікування, яка сьогодні відома як кафедра ортопедичної стоматології, засновано понад сто років тому як інституцію, що покликана регулювати науково-педагогічну діяльність такої галузі стоматології, як ортопедія. У ті часи вища стоматологічна освіта переживала істотні труднощі, адже сам навчальний процес був іще недосконалим, не було чітких програм і планів навчання, відчувалася нестача кваліфікованих викладацьких кадрів, врешті, були непідготовленими для навчання студентів клінічні бази. Несприятливі умови, в яких працювала кафедра, а також невисокий рівень кваліфікації викладацьких кадрів у той період не давав змоги досягти високого рівня наукової роботи у сфері ортопедичної стоматології.

Трохи згодом науково-педагогічна робота кафедри стала виходити на прийнятні стандарти, що завдячувалося реалізації планів із підвищення якості зубопротезної допомоги для населення – одного із напрямів системи охорони здоров’я держави. Відповідно робота кафедри була спрямована саме на посилення якості такої допомоги, а також на підготування кваліфікованих кадрів, які б могли цю допомогу надати. Примітивні з погляду сьогодення прикладні розробки співробітників кафедри у той час були, по суті, новим словом у вітчизняній ортопедичній стоматології – наприклад, Л. Дудкін запропонував два артикулятори для функціональної постановки штучних зубів;

Л. Дудкін

В. Петров винайшов спосіб приготування відбиткової маси; А. Кисіленко, розробляючи методи протезування при конвергенції зубів, сконструював простий і точний прилад для визначення паралельності між апроксимальними поверхнями зубів, які препарують; І. Вайсблат опублікував роботу про показання до застосування анатомічних артикуляторів та ін.

І. Вайсблат

У часи Другої світової війни кафедра, як і весь стоматологічний факультет, була евакуйована до міста Фрунзе. Тоді співробітникам доводилося не лише займатися педагогічною і науковою роботою, але і надавати практичну допомогу органам охорони здоров’я. Зокрема, було організоване щелепне відділення для поранених.

Післявоєнні часи дали поштовх розвитку ортопедичної стоматології, що безпосередньо позначилося й на кафедрі. У цей період основний науковий напрям, над яким працювали на кафедрі, полягав у дослідженні та удосконаленні методів протезування, ортодонтичного лікування зубощелепних деформацій і щелепно-лицевих дефектів й науковому обґрунтуванні методів лікування. Значна частина наукових здобутків кафедри представлена у працях його тодішнього завідувача – знаного стоматолога-ортопеда Абрама Бетельмана.

А. Бетельман

Зосередившись на ідеї взаємозалежності порожнини рота й організму в цілому, взаємозв’язку між формою та функцією, учений запропонував низку клінічних класифікацій, нові методи діагностики й лікування дефектів і деформацій зубощелепної системи, а також теоретично обґрунтував мануальні маніпуляції, що застосовуються при виготовленні ортопедичних апаратів.
1950-60-ті роки стали часом, коли істотно зріс науковий потенціал кафедри, оскільки лише тоді її співробітники почали займатися індивідуальними дослідженнями з метою отримання наукового ступеня. Деякі з дисертацій мали вагоме значення у стоматології того часу.

Паралельно з науковою діяльністю активно велася й методична робота. Зокрема, одними з найбільш вагомих видань, де висвітлювалися питання методики, були книги за загальною редакцією А. Бетельмана «Вплив аномалій прикусу на функції порожнини рота, профілактика і раннє лікування» та «Зубопротезна техніка» (співавтори С. Рижков, В. Куриленко, С. Криштаб, Н. Каплан, М. Пясецький, З. Василенко, А. Мухіна, Г. Сидоренко, Ю. Александрова, З. Василевська, А. Котляр).

1969 року кафедру очолив Сергій Криштаб – відомий в Україні вчений, педагог. Саме з його іменем пов’язують новий етап розвитку кафедри ортопедичної стоматології.

1970-ті роки позначилися на роботі кафедри тим, що було перебудовано лікувальну роботу із зубного протезування завдяки впровадженню єдиної методики лікування. На кафедрі почало широко використовуватися бюгельне протезування, шинування рухомих зубів при захворюваннях пародонта, заміщення часткових дефектів твердих тканин зубів мікропротезами.

У цей час на кафедрі істотно активізується наукова діяльність, що пов’язують із діяльністю тодішнього її завідувача Сергія Криштаба.

С.Криштаб

Його діяльність торкалася вирішення вагомих теоретичних та практичних питань із методології викладання пропедевтичного курсу ортопедичної стоматології та ортодонтії, функціональної діагностики, застосування металокераміки, імплантології. Сергієм Криштабом та його учнями впроваджено такі нові напрями досліджень, як уживлення імплантатів для фіксації зубних протезів, протезування суцільнолитими мостоподібними протезами, виготовленими на моделях із вогнетривкої маси, вивчено механізми адаптації до ортопедичних конструкцій та розроблено способи корекції висоти прикусу. Під його керівництвом на кафедрі ортопедичної стоматології були розроблені та впроваджені суцільнолиті протези, протези з металокераміки, почала застосовуватись внутрішньокісткова імплантація зубів, проводились дослідження реакції тканин на введені в них матеріали. Широко розроблялись питання адаптації людини до зубних протезів, функціональної патології, комплексних методів лікування низки стоматологічних захворювань тощо.

Водночас на кафедрі були відкриті кабінети функціональної діагностики, імплантації, зуботехнічна лабораторія металокераміки. Стало можливим більш глибоке та широке вивчення питань функціональної діагностики, використання кераміки в ортопедичній стоматології, впровадження імплантатів як штучних опор для фіксації зубних протезів. Відповідно така практика стала підкріпленням наукових досліджень і методичних розробок, що знайшла відображення в опублікованих монографіях, підручниках та посібниках.

Саме завдяки професору С. Криштабу було виховано величезну плеяду стоматологів, науковців зі світовим іменем. Під його керівництвом плідно працювали А. Мухіна, Г. Сидоренко, М. Пясецький, Ф. Логвинюк, З. Василенко, Ю. Александрова, В. Куриленко, В. Василевська, А. Познякова, Н. Ляшенко, А. Котляр, С. Рижков, Е. Пушкар, Н. Хорева, С. Дорошенко, В. Неспрядько, П. Фліс, А. Довбенко, В. Лось та ін.

Із 1985 року й до сьогодні кафедру ортопедичної стоматології очолює заслужений діяч науки і техніки України, професор В. Неспрядько – відомий в Україні й серед світової наукової спільноти учений-стоматолог, автор низки фундаментальних досліджень у галузі експериментальної та клінічної ортопедичної стоматології, який зробив значний внесок у розвиток медичної науки, підготовку стоматологічних кадрів і підвищення рівня стоматологічної допомоги в Україні.

Одним із найважливіших напрямів роботи кафедри є стоматологічна імплантація – чи не найперспективніша галузь сучасної стоматологічної практики. Заміщення дефектів та деформацій зубного ряду за допомогою стоматологічної імплантації стало методикою лікування, яка визнана усім світовим стоматологічним співтовариством. Відповідно розвиток цього напряму активно розвивається й на кафедрі ортопедичної стоматології. Ще в кінці 1970-х, незважаючи на те, що імплантологія як наукова-практична галузь зазнавала істотних обмежень у Радянському Союзі, все ж її розвиток відбувався – через наукові праці, спроби розробити вітчизняні імплантати. Біля витоків цього напряму стояв співробітник кафедри ортопедичної стоматології Валерій Лось. А згодом на кафедрі з’явився цілий осередок імплантологів, а також було сформовано наукову групу (В. Лось, І. Сєдаков, А. Бешаров) під керівництвом професора В. Неспрядька, яка займалася питаннями імплантації спільно зі співробітниками Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона, Інституту проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича.

Питання імплантології надалі були розвинуті у наукових розвідках, глибоких експериментальних дослідженнях, у практичному застосуванні. Зокрема, І. Сєдаков провів понад 250 операцій із наступним протезуванням, розробив медичні рекомендації для практичного застосування у системі охорони здоров’я. У сучасній стоматології використовуваний ним спосіб відновлення дефектів зубного ряду вважають найбільш перспективним і ефективним.

1993 року завідувача кафедри ортопедичної стоматології Валерія Неспрядька було призначено на посаду декана стоматологічного факультету НМУ ім. О. О. Богомольця.

В.Неспрядько

На цій посаді він перебував до 2016 року. Одним із важливих етапів у роботі Валерія Неспрядька на посаді декана була організація діяльності зуботехнічного коледжу. Зокрема, 2012 року з ініціативи тодішнього ректора НМУ професора Віталія Москаленка за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України було створено Медичний коледж Національного медичного університету імені О. О. Богомольця як структурний підрозділ медуніверситету. Головним завданням коледжу була підготовка зубних техніків – молодших спеціалістів за профільним фахом кафедри – «стоматологія ортопедична».

За час, упродовж якого кафедру очолює Валерій Неспрядько, вона перетворилася на потужний осередок наукової та педагогічної роботи. А клінічна база відповідає високим європейським стандартам. На кафедрі працюють творчі фахівці у галузі ортопедичної стоматології, які зорієнтовані на передові методи лікування з використанням найсучасніших технологій.

Валерій Неспрядько давно зрозумів невідворотність епохи диджиталізації. 2003 року кафедра ортопедичної стоматології одна з перших в Україні та перша серед кафедр стоматологічного факультету перейшла на викладання лекцій та наукових доповідей у форматі презентацій.

Найвиразнішою ознакою вищої школи сьогодні є її інтеграція у міжнародний простір, що, безперечно, позначається на міжнародній роботі кафедри, яка зорієнтована на співпрацю з науковцями та найбільш знаними лікарями-ортопедами світу. Сьогодні географія міжнародних зв’язків кафедри – це розвинені світові держави: США, Німеччина, Франція, Австрія, Італія, Польща, ОАЕ, Китай, Туреччина. Взаємні контакти науковців кафедри з колегами з усього світу відбуваються на виставках, конгресах, конференціях, різноманітних профільних заходах, які проходять у різних державах на різних континентах.

Науковий потенціал кафедри реалізовано в публікації великої кількості наукових праць. Зокрема, серед кафедрального доробку понад 700 наукових праць Валерія Неспрядька, серед яких підручники, монографії, навчальні посібники, найважливіші серед яких – «Ортопедична стоматологія» (М. Рожко, В. Неспрядько, 2003); «Зубопротезна техніка» (М. Рожко, В. Неспрядько В., 2016); «Дентальна імплантологія. Основи теорії та практики» (В. Неспрядько, П. Куц, 2009); «Prosthetic Dentistry» (V. Nespriadko, Z. Zhegulovych, 2015); «Ортопедична стоматологія» (М. Рожко, В. Неспрядько, 2020) та ін. А серію наукових праць із профільної тематики кафедри «Діагностика та ортопедичне лікування функціональних розладів скронево-нижньощелепного суглобу, спричинених порушеннями функціональної оклюзії», авторами якої були В. Неспрядько, Ю. Клітинський і О. Грибан, 2006 року було відзначено Президією Академії медичних наук.

Крім того, науковий доробок кафедри реалізовано в отриманих патентах на винаходи. Виконано цикл робіт зі створення стоматологічних сплавів металів, штучних зубів підвищеної твердості на композитній основі, керамічних мас, зразків обладнання для зуботехнічних ливарень та лабораторій із металокераміки, а також комплексу обладнання для стерилізації у стоматології.

Кафедра – важливий осередок освітньої роботи, про що свідчить активна діяльність науковців та методистів цього підрозділу стоматологічного факультету у підготуванні та виданні різноманітних навчальних програм для курсів у межах напряму ортопедичної стоматології. Це, зокрема, різноманітні програми з ортопедичної стоматології для студентів стоматологічних факультетів вищих медичних закладів освіти, програми елективного курсу з ортопедичної стоматології, бази даних тестових завдань для проведення ліцензійних іспитів тощо.

Одним із вагомих чинників, які сприяють ефективному навчанню студента, є гурткова робота, де студенти мають змогу більш докладно вивчати свої фахові дисципліни, набувати досвіду, брати участь у наукових заходах. Організація та керівництво гуртковою роботою – ще один із векторів діяльності кафедри. Колектив постійно працює над упровадженням у навчальний процес новітніх технологій зубного протезування, що були розроблені як в Україні, так і за кордоном.

Кафедра є базою для спеціалізації лікарів з фаху «ортопедична стоматологія». Вдосконалюється методика викладання окремих розділів із застосуванням відеотехніки, комп’ютерних навчальних програм. Заняття проводять під керівництвом досвідчених викладачів. Розширюється клінічна база кафедри. Такий підхід у підготовці лікарів-інтернів дає змогу підвищити їх теоретичний рівень і рівень професійної майстерності. Крім того, на базі кафедри здійснюється підготовка висококваліфікованих наукових та педагогічних кадрів через докторантуру, аспірантуру, клінічну ординатуру.

У клінічній базі кафедри ортопедичної стоматології – ортопедичному відділенні Стоматологічного медичного центру – забезпечено можливість практичного оволодіння студентами лікарською майстерністю, а також надання стоматологічної ортопедичної допомоги населенню.

Сьогодні кафедра ортопедичної стоматології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця – основний осередок науково-практичних знань та викладання у такій важливій галузі стоматологічної науки, як ортопедія.

Автори: Неспрядько В.П. – завідувач кафедри ортопедичної стоматології, доктор медичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України.

Клітинський Ю.В. – к. мед. н., доцент кафедри ортопедичної стоматології.

Література    

  1. Дев»яносто років стоматологічному факультету Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця: історія та сучасність. За редакцією В. Ф. Москаленка. – Харків: ВПП «Контраст», 2011. – С.141-190.
  2. Шлях, довжиною у сто років. 1920-2020. Стоматологічний факультет Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця (укладачі Н. Біденко, Ю. Клітинський). – Дніпро, 2020. – С. 128-176.