НА КАФЕДРІ ОНКОЛОГІЇ ЗАВЕРШИВСЯ 4 ЦИКЛ ТЕМАТИЧНОГО УДОСКОНАЛЕННЯ «КЛІНІЧНА МАМОЛОГІЯ»

05.07.2017

На кафедрі онкології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця завершився четвертий цикл тематичного удосконалення «Клінічна мамологія», який проходив з 19 по 30 червня 2017 року. Курс був позачерговий, його проведення було обумовлено великою кількістю запитів від практичних лікарів та установ охорони здоров’я.

Традиційною рисою навчального плану курсів є його індивідуалізація відповідно до потреб і вподобань курсантів. Цього разу курсанти висловили побажання поглиблено вивчити та засвоїти навички біопсії утворень молочної залози та реабілітації пацієнток з раком молочної залози. У Спеціалізованому мамологічному центрі під керівництвом досвідчених фахівців учасники курсів опанували на біофантомних муляжах методику пункційної та трепан-біопсій під ультразвуковою навігацією голки методом “free hand”. Закріпити навички курсанти мали змогу, асистуючи лікарям у виконанні цих маніпуляцій у пацієнток з доброякісними утвореннями та злоякісними пухлинами молочної залози. Лікарі-курсанти поставились до опанування цієї діагностичної методики з наполегливістю, а наслідком сумлінної праці стали задовільні результати виконання складної процедури. Спеціалісти клініки ЛІСОД познайомили слухачів з проблемами та методиками фізичної та психологічної реабілітації хворих на рак молочної залози. Корисною була й інформація про профілактику синдрому емоційного вигорання у лікарів-онкологів. Велике зацікавлення викликав інформаційний блок, присвячений новітнім підходам до онкопластичної хірургії, який представив завідувач центру сучасної мамології ЛІСОД А.В. Жигулін.

Продовжуючи традицію впровадження інноваційних освітніх методик кожного наступного циклу, цього разу курсантам було запропоновано підготувати власне коротке повідомлення присвячене актуальному питанню клінічної мамології. Найкращою було визнано доповідь лікаря-онкохірурга ПП «Перша приватна клініка» (м. Київ) Ковальової Л.Ю.: «Гнійно-запальні захворювання молочної залози». Мали змогу спробувати себе у якості лекторів і молоді співробітники кафедри, зокрема старший лаборант О.В. Поступаленко підготувала ґрунтовну та цікаву доповідь, присвячену ролі фітоестрогенів у виникненні захворювань молочної залози. Підсумовуючи результати курсів тематичного удосконалення, які відбулися цього навчального року, куратор циклу доцент О.С. Зотов зазначив, що спілкування з практичними лікарями різного фаху (онкологами, хірургами, гінекологами, рентгенологами) державних і приватних медичних установ первинної, вторинної, третинної ланок дозволило чітко визначити існуючі виклики та потреби у наданні медичної допомоги пацієнткам із захворюваннями молочних залоз. Таке знання ставить нові завдання і перед викладацьким колективом, зокрема актуальною є підготовка навчального посібника з клінічної мамології. Крім того, на майбутній навчальний рік заплановано спецкурс «Клінічна мамологія для гінекологів».

Кафедра онкології