МОЛОДІ ВЧЕНІ НМУ УСПІШНО ЗДОБУЛИ ПЕРШИЙ НАУКОВИЙ СТУПІНЬ

28.12.2020

Відбулося чергове засідання Спеціалізованої вченої ради НМУ під головуванням професора кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики Н.В.Стучинської. Подія проходила в аудиторії №3 імені В.Ф. Война-Ясенецького морфологічного корпусу. Частина членів Спеціалізованої вченої ради долучилося до заходу у форматі онлайн. У їх числі ректор нашого Університету, професор Ю.Л. Кучин, який як постійний член Ради взяв активну участь в наукових дискусіях.

На порядку денному захист двох дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук. Голова Ради професор Н.В.Стучинська запропонувала розпочати засідання із урочистої частини – привітання члена Спеціалізованої вченої ради, першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти професора О.М.Науменка із ювілеєм. Олександр Миколайович бере участь у сьогоднішньому заході ще як науковий керівник одного із дисертантів. Також привітали і вручили дипломи кандидата педагогічних наук доценту кафедри біоорганічної та біологічної хімії А.А.Іщенко та викладачу кафедри іноземних мов В.О.Захаровій, які напередодні успішно захистили свої дисертаційні роботи.

Актуальну тему «Формування правової компетентності майбутніх лікарів у процесі навчання медичного права» досліджувала старший викладач кафедри судової медицини та медичного права І.Ю.Хміль (науковий керівник професор О.М. Науменко). Ірина Юріївна у своїй роботі сформулювала поняття «Правова компетентність майбутніх лікарів», яке акумулювало в собі поєднання медичної та правової підготовки як необхідність виконання професійних обов’язків у правовому полі, дотримуючись моральних, етичних та біотичних норм. Дисертантка наголосила на тому, що дотримання правових відносин та норм є невід’ємною складовою професійної компетентності майбутнього лікаря і запропонувала модель та методику формування у студентів правової грамотності та уміння застосовувати правові знання у професійній діяльності. Лейтмотивом виступів під час обговорення дисертації прозвучала теза, що медики в Україні потребують не лише надійного соціального, а й правового захисту.

Схвальні  відгуки учасників засідання отримала дисертаційна робота асистента кафедри фармацевтичної, біологічної та токсикологічної хімії О.І.Головченко на тему «Методика організації самостійної роботи майбутніх магістрів формації з органічної хімії засобами дистанційного навчання», виконана під керівництвом завідувача цієї ж кафедри професора І.В.Ніженковської. Автор дослідження обґрунтувала важливість організації самостійної роботи студентів для формування у майбутніх магістрів фармації професійної компетентності, аналітичних та комунікативних здібностей. Молодий вчений переконливо довела, що дистанційна освіта на фармацевтичному факультеті, як форма освітнього процесу, виконує чимало функцій і має беззаперечні переваги як засіб пізнавальної діяльності та індивідуального підходу до надання і отримання теоретичних знань та практичних навичок.

Вітаємо молодих науковців із успішним захистом наукових робіт і бажаємо нових творчих звершень.

 

Редакція газети «Медичні кадри»