Молода науковиця НМУ успішно захистила дисертацію з лікування травм периферичних нервів

29.04.2024

Ще одна молода науковиця Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Наталія Невмержицька успішно захистила дисертацію на тему «Особливості регенерації периферичного нерву за умов стимуляції пулу мезенхімальних стовбурових клітин та модуляції шляху їх розвитку». Тема наукового дослідження досить актуальна, адже ушкодження магістральних нервових стовбурів є однією з провідних причин інвалідизації людей працездатного віку, що зустрічається у більше мільйона осіб щорічно. В перерахунку на 100 000 населення світу частота зазначеної патології становить 13-20 випадків, а захворюваність має тенденцію до збільшення.

Днями у нашому Університеті відбувся публічний захист дисертації аспірантки на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина» галузі знань 22 «Охорона здоров’я». Мета дослідження Наталії Невмержицької, що вона виконала за наукового керівництва завідувача кафедри гістології та ембріології, професора Олександра Грабового, – підвищити ступінь відновлення структур периферичного нерву шляхом стимуляції пулу ендогенних мезенхімальних стовбурових клітин та модифікації їх розвитку. Головував на засіданні спеціалізованої вченої ради професор кафедри нейрохірургії НМУ Володимир Медведєв.

Подія мала характер відкритої наукової дискусії. Молода науковиця чітко відповіла на численні запитання присутніх вчених. Результати її досліджень розширили уявлення про участь зазначеної групи клітин у компенсаторно-відновлювальних процесах після ушкодження магістральних нервів, що дозволяє розробити нові способи лікування травматичних уражень периферичних нервів у людини, терапевтичні можливості яких на сьогодні є обмеженими.

Результати проведеної наукової роботи можна використовувати при розробці навчальних програм, методичних матеріалів для практичних занять, семінарів і лекцій у закладах вищої освіти медичного профілю. Отримані данні демонструють можливість використання способів стимуляції ендогенних мезенхімальних стромальних/стовбурових клітин у поєднанні з модуляцією їх потенцій у відновлювальних процесах. Такий підхід у регенераторній медицині є технічно простішим та дешевшим у порівнянні з нарощуванням біомаси стовбурових клітин in vitro і має перспективи зайняти самостійну нішу серед способів лікування.

За висновком членів спеціалізованої вченої ради, достовірність отриманих автором дослідження даних цілком підтверджується використанням достатньої кількості експериментальних тварин. Обрана експериментальна модель травм периферичного нерву є загальноприйнятою та наближеною до реальних клінічних умов, що дозволяє запропонований метод лікування травм периферичних нервів впроваджувати в клінічну практику з очікуванням кращих результатів лікування пацієнтів, ніж ті, що існують на даний час.

Вітаємо дисертантку та її наукового керівника з успішним захистом дисертації!

Пресцентр НМУ