Міжнародний освітній проєкт «Створення гібридних симуляційних центрів для навчання та підготовки медичних працівників в Україні»

14.12.2022

У липні 2022 року професор д-р Томас Ерлер з клініки Східного Бранденбурга, з яким кафедра педіатрії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця знаходиться в плідній багаторічній співпраці, з гуманітарною ціллю отримав грант від Міністерства Охорони Здоров’я Німеччини для підтримки педіатричної служби України.

Ці кошти спочатку виділили лише для лікарень південно-східних регіонів України. Але завдяки активній роботі декана медичного факультету №3, професорки Оксани Виговської та завідуючої кафедри педіатрії №4, професорки Інги Мітюряєвої-Корнійко до проєкту було залучено Київ. Наразі 90% педіатричних кадрів усієї України готуються на базі НМУ, тому, виходячи з існуючих реалій, кафедра педіатрії №4 з досвідченою командою фахівців і клінічна база ДКЛ №6 стали платформою для створення ще одного симуляційного центру в Україні.

Перше онлайн-засідання «Введення в експлуатацію обладнання» відбулося 6 грудня. На нього були запрошені майбутні тренери, які навчатимуть у подальшому студентів, лікарів і усіх бажаючих, від кого залежить якість життя та здоров’я дітей. Тренерський колектив складатимуть співробітники кафедри педіатрії №4. Це фахівці високого рівня з міжнародним досвідом роботи, науковці, практики, організатори, серед яких: Юрій Кривонос – кандидат медичних наук, асистент кафедри, член ради директорів International Trauma Life Support Board of Directors Member, медичний директор ITLS Chapter Ukraine – Special Training Center та інструктор ITLS, член робочої групи Renewal European Training Requirements for paediatric emergency medicine – 2022, член мультидисциплінарної робочої групи з розробки галузевих стандартів медичної допомоги за темою «Серцево-легенева реанімація на госпітальному етапі у дорослих та дітей» МОЗ України, інструктор і член American Heart Association (ACLS, BLS, PALS) і AHA Training Site Administrator; Елеонора Суходольська – кандидатка медичних наук, асистентка кафедри, провайдерка BLS European Resuscitation Council, BLS American Heart Association, PALS American Heart Association, ALS European Resuscitation Council, інструкторка Тренінгової компанії «Центр спеціальної підготовки»; Тетяна Шевченко – кандидатка медичних наук, асистентка кафедри, лікарка УЗД; Тетяна Клець – кандидатка медичних наук, доцентка кафедри, лікарка фізичної та реабілітаційної медицини (ФРМ), досвід роботи в симуляційній медицині в якості керівника медичного напрямку тренінгового центру «Професійна безпека», атестована Головним сервісним центром МВС, як спеціалістка з медичної підготовки; Терлецький Роман – кандидат медичних наук, доцент кафедри, курс PALS American Heart Association і асистент кафедри Ігор Ковальчук. Яскравою ілюстрацією дружніх стосунків кафедри та клінічної бази є участь у проєкті заступника директора клініки з медичної частини, лікаря-неонатолога вищої категорії – Олени Каргаполової.

6 грудня відбувся перший тренінг за участю Томаса Ерлера, фахівців німецького центру симуляційного навчання, команди фахівців кафедри педіатрії №4 НМУ, дитячої клінічної лікарні №6 м. Києва й інших представників української сторони. Відбулося знайомство з обладнанням, вивчення можливостей симуляторів, відпрацювання навичок підключення й управління тренажерами. Нові тренажери дозволяють відпрацьовувати навички, як базової (BLS), так і просунутої медичної допомоги (ALS), а також допомогу при травмі (BTLS). Нове обладнання дозволить набувати практики та «ставити руку» при оволодінні основними навичками медичної сестри (вимірювання артеріального тиску, проведення різних видів ін’єкцій, пальпація пульсу тощо). А пристрій управління в руках викладача дозволяє постійно змінювати клінічні кейси, моделюючи нові і нові ситуації – різні види хрипи в легенях і задишки, шуми в серці та багато іншого. Наразі відбувається навчання майбутніх тренерів.

Надалі до проєкту будуть залучатися студенти-медики, широка медична спільнота та представники громадськості. Маємо надію, що цей міжнародний освітній проєкт стане базою для створення педіатричного симуляційного навчання в Україні.

 

Кафедра педіатрії №4