МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВИЙ ФОРУМ ЗА УЧАСТЮ ДИТЯЧИХ ХІРУРГІВ НМУ

06.07.2021

У Львові під патронатом ГО “Всеукраїнська асоціація дитячих ортопедів-травматологів” та Польської асоціації спінальної хірургії  відбулася зустріч медичних експертів, у якій взяли участь співробітники кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

У складі делегації від НМУ  – завідувач кафедри, професор Анатолій Левицький, аспірант Валентин Рогозинський та лікарі відділення ортопедії та травматології НДСЛ «Охматдит» Микола Доляницький, Кіра Курисько.

У науково-практичній конференції, присвяченій питанням хірургічного лікування деформацій хребта у дітей, було  заслухано 15 доповідей. Професор Анатолій Левицький  свій виступ присвятив  питанню  хірургічного лікування складних нейром’язових деформацій хребта у дітей. ,

Особливий інтерес учасників наукового форуму викликали методики   хірургічного лікування дітей молодшого віку (до 10 років)  з приводу сколіотичної деформації з імплантацією конструкцій NovaSpine «що ростуть», які використовуються на теренах України уже 5 років. Ці конструкції не гальмують  ріст дитини і позбавляють необхідності  виконувати повторні оперативні втручання кожні 6 місяців. Анатолій Федосійович зазначив, що проблема здоров’я хребта дітей стосується не лише дитячих хірургів, а передусім батьків, які мають уважно стежити за здоров’ям  своїх дітей і своєчасно звертатися до фахівців, розуміти, що є патології, які неможливо усунути тільки масажами або іншими мануальними маніпуляціями.

Професор А.Ф. Левицький наголосив, що завдяки стрімкому  науковому розвитку хірургії хребта у дітей, стало можливим повернення здоров’я маленьким пацієнтам в Україні без потреби виїжджати на лікування за рубежем.

Окрім професора Анатолія Левицького, з цікавими доповідями виступили  визнані фахівці хірургічного лікування деформацій хребта: Андрій Мезенцев, Дмитро Петренко, Марек Трок (Польща), Мартін Репко (Чехія), Мілан Філіпович (Чехія).

Експерти поділилися здобутками і проблемами не тільки в хірургії деформацій (сколіозу), а й обговорили питання інтраопераційного моніторингу, проблеми анестезії та харчування, післяопераційного періоду і реабілітації.

                                                                     

Кафедра дитячої хірургії