МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОНКОХВОРОЇ ДИТИНИ — МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ТА ПІДТРИМКА

15.02.2022

Щороку, 15 лютого, відзначають Всесвітній день дітей, хворих на рак. У цей день, лікарі та всі небайдужі люди намагаються привернути увагу до цієї проблеми, поділитися результатами своєї роботи та засвідчити, що це день не відчаю, а перемоги малюків і дорослих, лікарів, родичів хворих і всіх, хто не байдужий до чужого горя, над страшною недугою – злоякісними пухлинами у маленьких пацієнтів.

Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу та однією із головних причин смертності дітей і підлітків у всьому світі. За даними ВООЗ у світі щорічно новоутворення діагностують приблизно у 400 000 дітей у віці від народження до 19 років. В Україні у 2020 році виявили 1442 випадків онкології у дітей до 14 років.

Онкологія у дітей – складна медична, психологічна та психосоціальна проблема, яку потрібно долати комплексно. Загроза життю дитини, перебування у лікарні протягом тривалого часу, побічні ефекти протипухлинної терапії зумовлюють розвиток дезадаптаційних станів і клінічно описаних психічних розладів.  Тривожність, страх, апатія, відчай, депресія, втрата сенсу життя – і це далеко не повний перелік емоційних станів, що супроводжують дитину та її родину на різних стадіях боротьби з раком. Таке моральне навантаження ніяк не сприяє швидкому одужанню пацієнта, а лише погіршує загальний фізичний стан та процес лікування.

Ми добре знаємо, що дорослій людині вкрай складно впоратись з такими психологічними проявами самотужки, а тим паче, коли мова йде про дитину. Тому, розуміючи особливу роль медико-психологічної допомоги для онкохворих дітей та їх сімей на шляху до одужання, кафедра загальної та медичної психології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця під керівництвом доктора медичних наук, професора М.М. Матяша активно співпрацює з відділенням дитячої онкогематології Київського обласного онкодиспансеру, Національним інститутом раку, які є навчальними базами Університету. До цієї діяльності долучаються і студенти медико-психологічного факультету. Вони, під керівництвом досвідчених наставників і психотерапевтів, мають можливість застосовувати отримані знання на практиці.

У процесі психологічної терапії та реабілітації онкохворих дітей широкого використання отримали методи арт-терапії. У відділенні дитячої онкогематології Київського обласного онкодиспансеру, за участю арт-терапевта Катерини Сапожкової, результатами діяльності доведено, що арт-терапевтичні техніки послаблюють тривожність, страх, корегують ті емоційні стани, що супроводжують дитину та її родину на різних стадіях боротьби з раком. Ця робота сприяє формуванню реалістичних уявлень пацієнта щодо онкологічного захворювання та адаптивного стилю поведінки під час лікувального процесу.

Надання професійної психологічної допомоги та супровід пацієнтів, що перебувають на лікуванні, забезпечує комфортне проходження всіх етапів зцілення.  Хочеться поділитися одним із останніх постів Катерини Сапожкової: «На щастя, Женя Філоненко вже дома. У нього хороша пункція!»

Боротьба за життя онкохворої дитини – це війна, війна жорстока і нещадна, а перемога у ній  – врятоване життя.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри загальної і медичної психології