КАФЕДРА ГІГІЄНИ ТА ЕКОЛОГІЇ №2 ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЧИСТОГО ПОВІТРЯ ДЛЯ БЛАКИТНОГО НЕБА

07.09.2021

7 вересня 2021 року світ удруге відзначає Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба. Цю екологічну дату встановила Резолюція Генеральної Асамблеї ООН від 19 грудня 2019 року. Мета її – привернути увагу громадськості до якості повітря.

«Забруднення повітря є надзвичайно серйозним екологічним ризиком для здоров’я людини, – зазначили на кафедрі гігієни та екології №2, яку очолює академік НАМН України, професор Олександр Петрович Яворовський, – За статистикою, це друга за поширенням після активного і пасивного паління тютюну причина смерті від неінфекційних захворювань. Опосередковано забруднене повітря негативно впливає і на епідеміологічну ситуацію, зокрема й під час нинішньої пандемії, підвищуючи вразливість до вірусу, ускладнюючи перебіг хвороби.

Повітря є джерелом кисню, потрібного для окисних процесів і збереження життя людини, одним із провідних чинників терморегуляторних процесів, важливим кліматоутворювальним чинником, природним середовищем, у якому здійснюються процеси самоочищення від завислих твердих речовин, парів і газів, патогенних мікроорганізмів, шкідливих хімічних речовин, одним із джерел забруднення ґрунту хімічними та радіоактивними речовинами при їх осадженні, «резервуаром» накопичення патогенних мікроорганізмів і фактором передачі збудників інфекцій дихальних шляхів тощо. Людина може прожити без повітря не більш як 5-7 хвилин. За добу у стані спокою вона вдихає 272 літри кисню, тобто близько 2,5 кілограма.

Динаміка забруднення повітря у світі, м’яко кажучи, викликає дуже серйозне занепокоєння. Рік бездіяльності щодо екологізації обертається сотнями мільйонів тонн шкідливих речовин, що осідають в легенях наших громадян, на українській землі, річках, озерах і водосховищах. Податок на викиди СО2  в Україні є одним із найнижчих у світі, тоді як наша країна посідає 4-е місце за збитками від захворюваності та смертності від забрудненого повітря, поступаючись у цьому сумнівному рейтингу лише Китаю, Болгарії та Угорщині.

Існує Національний план скорочення викидів, за яким українські оператори мають скоротити викиди діоксиду сірки на 95%, оксидів азоту – на 72%. Хотілося б сподіватися, що зрушення в цьому плані поліпшать ситуацію»

У день, коли тривала робота над матеріалом, повітря в районі київської Шулявки і санітарно-гігієнічного корпусу НМУ імені О.О.Богомольця згідно з інтерактивною мапою, що є в Інтернеті, було винятково чистим – всього 27% забрудненості. «На жаль, така картина спостерігається не часто, – зазначили фахівці кафедри. – Перший-ліпший антициклон може різко змінити ситуацію, «придавивши» викиди, які зазвичай підіймаються у верхні шари атмосфери, донизу. Але це лише один із чинників. Спекотна погода спричиняє пожежі на торфовищах і у лісових масивах, свій внесок додають викиди від автомобілів, які вичерпали строки експлуатації, тощо». Отже, проблема чистого повітря багатогранна і залежить від багатьох факторів. День, який сьогодні відзначаємо, якраз і покликаний привернути до них увагу».

                                                                                                           

Прес-центр