#МедичнаПросвіта: як зменшити ризик виникнення раку шкіри

30.06.2023

У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта розповідаємо про рак шкіри (сукупна назва пухлин, що розвиваються в епідермісі, верхньому шарі шкіри). Дієві поради від фахівців кафедри онкології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця убезпечать від цього захворювання.

А чи знаєте ви що:

Існує кілька типів раку шкіри.

Найпоширенішими є базальноклітинна карцинома, плоскоклітинна карцинома, що зазвичай виникають у місцях, які були піддані довготривалому ультрафіолетовому опромінюванню (обличчя, шия, руки та ноги). Ще один тип – меланома, яка є найагресивнішим типом раку шкіри та може розвиватися з плям або інших пігментованих утворень.

Рак шкіри є найпоширенішою групою онкологічних захворювань, діагностованих у всьому світі.

До груп ризику належать громадяни віком понад 50 років, з білим кольором шкіри, світлим і рудим волоссям, голубими очима.

До провокуючих факторів належать рiзнi професiйнi шкідливості: дiя продуктiв перегонки нафти, кам’яного вугiлля, горючих сланцiв, мiдi, iонiзуючого випромiнення, постiйна травматизація шкiри.

Згідно з даними Всесвітнього фонду дослідження раку меланома шкіри посідає 17-е місце серед ракових захворювань у світі.

 

Симптоми, на які слід звернути увагу

Важливо уважно стежити за станом своєї шкіри та ретельно оглядати тіло. Ознаки раку шкіри різні для меланоми та немеланомних видів. Злоякісна меланома шкіри, перш за все, загрожує тим особам, у яких багато родимок або веснянок, особливо якщо вони з’явилися недавно.

При появі хоча б однієї з ознак, звертайтеся за кваліфікованою допомогою до фахівців!

Перевірити наявність ознак раку шкіри можна до появи будь-яких симптомів.

Скринінг – це перевірка на наявність ознак раку до появи будь-яких симптомів. Клінічне обстеження шкіри – найпоширеніший скринінговий тест (чутливість і специфічність цього методу досить високі – 94 і 98% відповідно).

Цільова група з профілактичних послуг США (US Preventive Services Task Force) дійшла висновку, що наразі недостатньо доказів, щоб рекомендувати або не рекомендувати рутинний скринінг (загальний огляд лікарем) для раннього виявлення раку шкіри. Ця рекомендація призначена для людей, які не хворіли на рак шкіри та не мають підозрілих родимок чи інших плям.

Для людей, які вже хворіли на рак шкіри, важливі регулярні огляди шкіри у лікаря. Якщо ви перевіряєте свою шкіру і виявили тривожні зміни – повідомте про це свого лікаря.

Рак – не вирок.

Прогноз при раку шкiри, у порiвняннi з iншими злоякiсними пухлинами, найсприятливіший. Важливим є раннє виявлення захворювання.

Науково-педагогічні працівники кафедри онкології НМУ імені О.О. Богомольця

  • Валерій Чешук, доктор медичних наук, професор кафедри онкології (тел.: 096-235-68-45)
  • Олег Сидорчук, кандидат медичних наук, доцент кафедри онкології (тел.: 097-371-85-76)
  • Олексій Зотов, кандидат медичних наук, доцент кафедри онкології (тел.: 050-266-68-46)
  • Ігор Мотузюк, кандидат медичних наук, асистент кафедри онкології (тел.: 067-719-99-22)

Всі співробітники є лікарями-онкохірургами вищої категорії та консультують на різних базах кафедри онкології НМУ імені О.О. Богомольця.

 

Автори: Ігор Мотузюк, Олег Сидорчук, Петро Понятовський.

Інфографіка: Пресцентр НМУ