#МедичнаПросвіта: до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

25.03.2024

Чи знаєте ви, що на туберкульоз частіше хворіють чоловіки працездатного віку? Що це хвороба світового рівня (другий інфекційний вбивця після COVID-19), яка забирає понад 4 100 життів щодня? У межах інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології, професор Василь Петренко інформує про симптоматику, групи ризику, умови ефективного лікування хвороби.

Туберкульозінфекційне захворювання, спричинене бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis. Найпоширенішим є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів.

На туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі групи людей мають вищий ризик виникнення захворювання.

До груп ризику належать:

  • ВІЛ-інфіковані особи;
  • особи, які контактують з хворими на туберкульоз (сімейні чи професійні контакти);
  • особи із захворюваннями, що призводять до послаблення імунітету;
  • курці, громадяни, які зловживають алкоголем чи вживають наркотики;
  • іммігранти та біженці з регіонів з високою захворюваністю на туберкульоз;
  • особи, які перебувають за межею бідності, безробітні, без визначеного місця проживання;
  • пацієнти психіатричних закладів;
  • затримані та особи, які перебувають під вартою при відправленні їх до ізоляторів тимчасового тримання, особи, які утримуються або звільнились з установ виконання покарань, а також особи, щодо яких встановлено адміністративний нагляд;
  • працівники пенітенціарних установ, психіатричних закладів і закладів охорони здоров’я, які мають часті контакти з хворими на туберкульоз, проводять відповідні дослідження та аналізи.

Чи правдивою є інформація, що:

а) в Україні спостерігається епідемія туберкульозу?

У 2014 році Україна вперше увійшла до п’яти країн світу з найвищим тягарем резистентних (стійких до ліків) форм туберкульозу. Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою, пізнє виявлення туберкульозу і поєднаних форм ВІЛ/ТБ, що зумовлює високий рівень смертності від туберкульозу.

Найвищі показники захворюваності серед дорослого населення на активний туберкульоз, включаючи його рецидиви, спостерігаються в Одеській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Волинській областях.

Серед дитячого населення зафіксовано суттєве збільшення показника захворюваності на туберкульоз, порівняно з аналогічними показниками у 2022 році, у Волинській, Сумській, Тернопільській, Миколаївській областях.

Основними заходами, здатними запобігти поширенню туберкульозу, є організація раннього виявлення хворих, імунізація дитячого населення, виявлення бактеріовиділювачів та їх ефективне лікування, проведення протиепідемічних заходів в епідемічних вогнищах туберкульозу за місцем проживання або роботи хворого. Бактеріовиділювач – це хворий, у якого при наявності проявів активності туберкульозного процесу, будь яким методом дослідження, навіть одноразово, знайдені мікобактерії туберкульозу.

б) показник захворюваності на туберкульоз по Україні зріс після повномасштабного вторгнення рф?

Війна є потужним чинником туберкульозу. В умовах надзвичайних ситуацій, до яких належать і воєнні дії, можливе неконтрольоване зростання захворювання на туберкульоз. Основними причинами є погіршення умов життя, якості харчування населення, втрата доступу до належних медичних послуг, наявність великої кількості людей, які належать до категорії внутрішньо переміщених осіб, неконтрольовані міграційні процеси.

б) можна вилікувати 92-95% хворих на туберкульоз?

Раннє і своєчасне виявлення хворих на туберкульоз є необхідною умовою для швидкого і повноцінного їх лікування, а також має вирішальне значення для попередження поширення інфекції, оскільки хворі із несвоєчасно виявленим туберкульозом легень небезпечні в епідемічному відношенні. Сьогодні туберкульоз добре піддається лікуванню за умови своєчасного виявлення та регулярного прийому лікарських засобів.

У 2024 році Всесвітній день боротьби з туберкульозом відбувається під гаслом «Так! Ми можемо подолати туберкульоз (Yes! We can end TB).

 

Автор: завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології, професор Василь Петренко

Інфографіка: Пресцентр НМУ