#МедичнаПросвіта: до Всесвітнього дня боротьби з раком передміхурової залози

09.06.2023

У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта розповідаємо про рак передміхурової залози (рак простати), що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я є найпоширенішим онкологічним захворюванням серед чоловіків середнього та похилого віку.

Кожний 6-й чоловік у світі захворює на рак передміхурової залози.

Нижчезазначені факти допоможуть зберегти ваше здоров’я!

Перебіг захворювання інколи маскується іншими хворобами.

Нерідко рак простати маскується іншими хворобами сечостатевої системи і його складно діагностувати на ранніх стадіях. Часто захворювання розвивається настільки повільно, що більшість чоловіків помирають від інших захворювань, а рак простати діагностують вже посмертно.

 

Фактори ризику виникнення раку передміхурової залози.

Вік. Оскільки доведено, що рак простати залежить від кількості тестостерону в організмі, тому хворіють частіше люди середнього та похилого віку у яких рівень цього гормону фізіологічно знижений. 80% захворювання діагностується у чоловіків віком понад 65 років. У віці 40 років це захворювання, як правило, має спадковий або генетичний характер. Майже 10% вперше виявлених випадків раку простати – це чоловіки віком до 55 років. Захворювання в цьому віці має більш агресивний характер, рано метастазує і потребує більш серйозних методів лікування.

Спадковість. Ризик онкології простати збільшується, якщо серед близьких родичів уже були випадки захворювання на рак (не обов’язково рак простати). Спадкова онкологія простати відрізняється від інших етіологією: переважно хворіють чоловіки середнього віку. Але є добра новина: насправді ця імовірність нефатальна. Тільки 5-10% випадків раку простати є спадковими.

Спосіб життя. Ризикують отримати рак простати чоловіки, які мають шкідливі звички: зловживання алкоголем, куріння, вживання наркотиків. Оскільки ці фактори мають виражену мутагенну дію і здатні запустити процес переродження клітин передміхурової залози.

Харчування. Якщо є схильність до раку простати, онкологи радять уникати споживання червоного м’яса, копчених і солених продуктів, тваринних жирів.

Наявність доброякісної гіперплазії простати або аденоми простати теж є одним з факторів ризику особливо, якщо вона швидко прогресує.

Певну роль у розвитку цього захворювання відіграють малорухливий спосіб життя, запальні захворювання передміхурової залози, робота на шкідливому виробництві, навколишнє середовище.

 

Як зменшити ризик виникнення цього виду раку.

Треба дотримуватися рекомендацій щодо здорового способу життя, правильного харчування, займатися фізичною культурою, контролювати масу тіла, вести регулярне статеве життя, обмежити вживання алкоголю, не курити та не вживати наркотичні речовини, вчасно лікувати хвороби сечостатевої системи.

 

При раку простати секс не протипоказаний

Хворий на рак простати не є небезпечним для партнерки, оскільки рак не інфекційна хвороба і не передається статевим шляхом. Якщо потенція хороша, то секс не протипоказаний, але зміна сексуальних партнерів не рекомендується.

На жаль, у значної кількості хворих на рак простати виникає порушення сексуальної функції. Через сильну інтоксикацію після опромінення або хіміотерапії у чоловіка відпадає бажання займатися сексом. Крім того, ріст пухлини викликає застійні процеси в органах малого таза. Для їх профілактики бажано займатись сексом 1-2 рази в тиждень. Застереження, більш часте заняття сексом може викликати ріст ракових пухлин.

Автори: Олег Сидорчук, Ігор Мотузюк, Петро Понятовський

Інфографіка: пресцентр НМУ