#МедичнаПросвіта: до Міжнародного тижня здоров’я підлітків

18.03.2024

Підлітковий період, перехід з дитинства у «доросле життя», вважається одним із найважчих у житті дитини та її близьких. У цьому віці відбуваються фізичні трансформації, гормональні перебудови, психологічні зміни. У межах інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта завідувач кафедри педіатрії №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Олександр Волосовець інформує про особливості підліткового віку, надає фахові поради, як зробити цей процес гармонійним для підлітка та оточуючих.

Що таке підлітковий вік? Які особливості підліткового віку?

Підлітковий вік – це час переходу дитини у дорослий стан, коли організм завершує своє морфологічне формування, але його функціональні можливості ще незрілі. Цей період починається з 10-12 років і триває до 17-18 років і є важливим для закладання основ міцного здоров’я у дорослому віці. Зокрема, майбутнього батьківства, попередження ризикованої соціальної поведінки, уникнення шкідливих звичок, сексуальне виховання, формування основ здорового способу життя.

У психологічному та фізіологічному плані – це один із найскладніших періодів життя, час становлення, непростих роздумів про своє майбутнє, місце і роль у житті та колективі, відходу від статусу дитини у родині та прийняття ролі дорослого. Цей період супроводжується гормональним вибухом і прискореними процесами росту та розвитку органів і систем, часто нерівномірними.

Активні процеси зростання і процеси статевого дозрівання роблять поведінку підлітків частково некерованою та нестерпною для батьків і оточуючих. Процеси збудження активно переважають над процесами гальмування. Різко зростає конфліктність, агресивність, прогресуюча відчуженість, духовна спустошеність, можуть виникати часті перепади у настрої та судинні кризи. Стосунки з батьками і педагогами можуть серйозно погіршуватися, порушується здатність до концентрації, виникають спонтанні неадекватні реакції на зовнішні подразники.

Підлітки гостро переживають соціальну несправедливість у суспільстві, нестачу коштів у родині, аби належно виглядати, придбати ґаджети, отримати бажану освіту. Через це у них протягом короткого часу можуть суттєво змінитись ціннісні орієнтири. А от критично оцінити свою поведінку підлітки можуть лише частково, через проблеми з самооцінкою. Тому батьки мають зайняти очікувальну тактику і не пробувати «форматувати» характер сина чи доньки під свої ідеали життя. В іншому випадку дуже легко довести дитину до стресового стану і депресії із ризиком суїциду. Ці проблеми під час війни можуть тільки поглибитись. Свого часу уповноважений Президента України з прав дитини зазначав, що починаючи з 2014 року, коли розпочалося російське вторгнення, в Україні спостерігається збільшення суїцидальних випадків серед дітей.

У більшості випадків джерело виникнення проблем у здоров’ї треба шукати у дитячому віці. При цьому, важливу роль відіграє спосіб життя родини, освітній рівень батьків, характер харчування, ментальні особливості, стан оточуючого середовища тощо.

Серед основних ризиків підліткового віку – тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотиків, інших токсичних речовини; інфекції, що передаються статевим шляхом (ВІЛ/СНІД, зокрема); розлади харчової поведінки, аж до анорексії; ризикована та асоціальна поведінка; сексуальне насильство; ранній початок сексуального життя (підліткова вагітність з усіма її ризиками для юної матері та дитини).

Убезпечити підлітка значно простіше, ніж потім лікувати наслідки ризиків, що можуть серйозно зашкодити ментальному та фізичному здоров’ю дитини.

Які захворювання зустрічаються серед підлітків найчастіше? Які з них можуть призвести до інвалідизації?

У дітей, на жаль, за період навчання у школі здоров’я тільки погіршується через низку чинників, зокрема особливості ризикованої поведінки і початок ними «дорослого життя».

У підлітків часто спостерігаються запаморочення аж до втрати свідомості, нудота, серцеві і головні болі та аритмії серця. В основі цього лежать, передусім, судинні проблеми та швидке збільшення маси серця у цьому періоді. Це створює ефекти асинхронізму у діяльності серця та судин і може призводити до певного дискомфорту, навіть больових явищ при фізичних навантаженнях. Такі явища спостерігаються у третини підлітків, мають функціональний характер, потребують динамічного спостереження лікаря та обговорення режиму фізичних або спортивних навантажень.

У підлітків часто зустрічаються акне, розлади харчової поведінки, травматизм. У третини підлітків ситуація ускладнюється наявністю супутніх хронічних хвороб, що можуть у цей період загострюватись. Передусім, це – хвороби органів травлення, ендокринної системи, отоларингологічна патологія та очні хвороби (наслідки цифровізації). Значна частина підлітків через детренованість і слабкість м’язового корсету мають порушення постави та деформацію хребта і грудної клітки. Такі комплексні ризики спричиняють отримання дитиною інвалідності (через сколіоз, виразкову хворобу, патологію зору або діабет).

Підлітки особливо вразливі до бід і трагедій. За даними МОЗ України нині у 47% українських дітей спостерігаються посттравматичні стресові розлади: порушення поведінки і сну, депресія, усамітненість, відмова від звичного ритму життя тощо.

Щорічно, згідно з наказом МОЗ України, проводяться обов’язкові медичні профілактичні огляди усіх учнів загальноосвітніх навчальних закладів, включаючи підлітків.

Огляди проводяться лікарями первинної ланки, з якими раніше була підписана декларація, а з 14-16 років в оглядах дітей беруть участь відповідні лікарі-спеціалісти. Також виконуються лабораторні дослідження та флюорографічна діагностика.

Щороку у загальноосвітньому навчальному закладі молодшим спеціалістом з медичною освітою проводиться перевірка гостроти зору, слуху; постави та плантографії (отримання графічного відбитка підошовної поверхні стоп).

Зазначені огляди та моніторинг стану здоров’я дозволяють вчасно виявити у підлітків захворювання та вжити необхідних заходів щодо планового лікування, профілактики, нагляду.

 

Чи правдивою є інформація, що:

а) депресія є однією з провідних причин захворювань та інвалідизації серед підлітків, а суїцид знаходиться на третьому місці серед причин смерті у віковій групі віком від 15 до 19 років?

У підлітків розлади психіки та поведінки перебувають на другому місці за поширеністю серед інших хвороб і серед причин інвалідності у дітей у віці 15-17 років.

Щодо суїцидальних випадків, то вони в основному фіксуються у віці від 14 до 17 років, частіше з-поміж хлопчиків, вдвічі рідше – серед дівчат. Останні часто роблять демонстративні спроби самогубства. За оперативними даними обласних військових адміністрацій у 2022 році діти, зокрема підлітки, скоїли 127 спроб самогубства. Станом на 15 листопада 2023 зафіксовано 116 випадків суїцидів серед дітей.

Але смерть через суїцидальні дії не обіймає провідних місць серед смертності підлітків. Лідируючі місця серед випадків смертності займають вроджені аномалії, новоутворення, хвороби нервової системи. Безумовно, наслідки війни внесуть значні зміни у структуру смертності дітей та підлітків.

б) В Україні фіксується значна кількість пологів до 17 років?

За даними МОЗ України у 2022 році 4 з 1000 дівчат у віці від 15 до 17 років мали пологи. У 32% з них пологи були патологічними, що супроводжувались розвитком важких хвороб та їх ускладнень у юної матері та її дитини. Також у 2022 році було зареєстровано 94 пологів у дівчат у віці до 15 років (ускладнення спостерігались вже у 50% молодих породіль).

Дослідження показали, що на першому році життя діти, народжені від неповнолітніх матерів, хворіють частіше та важче, ніж діти, які народилися від матерів старшого віку. Це тільки підтверджує ризики підліткової вагітності для організму матері і новонародженого та необхідність сексуального виховання підлітків з метою попередження незапланованої вагітності.

Підлітків обслуговує тільки педіатр чи сімейний лікар?

Педіатр обслуговує дітей до 18 років, сімейний лікар – дітей і дорослих. Якщо батькам зручно ходити зі своєю дитиною до одного лікаря, можна підписати декларацію із сімейним лікарем. За дитину, якій не виповнилося 14 років, декларацію підписує хтось із батьків.

Зверніть увагу, дітям у підлітковому віці потрібна дієва та своєчасна допомога від батьків, друзів, увага і терпіння від освітян та психологів, а при виникненні проблем зі станом здоров’я – допомога від лікарів, передусім, педіатрів.

Автор: завідувач кафедри педіатрії №2, професор Олександр Волосовець

Інфографіка: Пресцентр НМУ