#МедичнаПросвіта: до Міжнародного дня боротьби з ожирінням

24.11.2023

Ожиріння збільшує ризик виникнення різноманітних захворювань, а число повних людей із зайвою вагою у світі зростає  колосальними темпами. У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, які докладають значних зусиль з популяризації здорового способу життя, надають відповіді на найпоширеніші запитання як уникнути розвитку ожиріння, інформують щодо лікування і профілактики даного хронічного захворювання.  

Основними причинами ожиріння є неправильне харчування, зниження фізичної активності та захворювання, пов’язані з порушеннями роботи нервової та ендокринної систем.

Чи існує генетична схильність до ожиріння?

В організмі людини є гени, які відповідають за роботу гормонів та речовин, які беруть участь в обмінних процесах, контролі відчуття голоду та насичення.  Є дані, що наявність ожиріння у батьків сприяє розвитку його у дитини у 80%. Однак, при дотриманні раціонального збалансованого харчування та достатній фізичній активності генетична схильність не стане на заваді нормальній масі тіла та здоров’ю.

Чи може розвинутися ожиріння після сильного стресу?

Стрес та ожиріння тісно пов’язані. Під час стресової ситуації підвищується рівень вироблення наднирковими залозами кортизолу, який призводить до порушень жирового обміну з посиленням його відкладання у тканинах організму. Також порушується харчова поведінка зі збільшенням частоти та об’єму вживання їжі, вживання «комфортних» продуктів (солодощі, алкоголь, фаст-фуд), які зазвичай не є корисними. Порушується сон, що призводить до збільшення кортизолу, порушує утворення гормонів щитоподібної залози та лептину (гормон насичення). Ці фактори сприяють збільшенню маси тіла. А у людей, які мали надмірну вагу, може призвести до ожиріння.

Як уникнути розвитку ожиріння після вагітності?

Насамперед, треба слідкувати за вагою під час вагітності. У цей період потреба у поживних речовинах значно збільшується. Однак, основні принципи раціонального збалансованого харчування незмінні. Після пологів, жінка має уникати стресових ситуацій, достатній час відпочивати та спати, правильно харчуватися, гуляти, виконувати фізичні вправи. Однією з причин зайвої ваги у цей період є збільшення рівня пролактину, який відповідає за лактацію. Це може стримувати нормалізацію маси тіла. Однак після припинення грудного вигодовування все має прийти в норму.

Як виглядає фахове лікування зайвої ваги?

Лікування людей із надлишковою масою тіла або ожирінням комплексне, персоналізоване та довгострокове. Обов’язково має включати зміни у харчуванні, фізичній активності та поведінкову терапію. Окрім цього, за необхідності, може застосовуватися фармакологічне та хірургічне лікування ожиріння.

Причиною яких недуг або хронічних захворювань може стати ожиріння?

Ожиріння зменшує середню тривалість життя та призводить до розвитку серцево-судинних захворювань, артеріальної гіпертензії, цукрового діабету, захворювань печінки, опорно-рухового апарату, порушує роботу ендокринної системи та ускладнює функціонування дихальної системи.

Які органи найбільше страждають у пацієнтів з ожирінням?

Враховуючі захворювання, при яких ожиріння є одним з головних чинників ризику виникнення та прогресування, це – серце та судини, суглоби, печінка, підшлункова залоза, легені, статеві органи та наднирники.

Чи можна назвати ожиріння виліковною хворобою?

Привести вагу тіла до нормальних показників можливо, але дотримуватися усіх вимог по контролю за масою тіла дуже важко, потрібно це робити усе життя.

 

Автори: фахівці кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології  ІПО НМУ

Інфографіка: Пресцентр НМУ