ЛЕКЦІЇ ТА МАЙСТЕР-КЛАСИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ УНІВЕРСИТЕТУ ТА ЛІКАРІВ-ІНТЕРНІВ

24.02.2020

Упродовж останніх двох тижнів для студентів Університету, лікарів-інтернів та лікарів різних спеціальностей відбулися три лекції та три майстер-класи, присвячені актуальним питанням медицини, інфектології, педіатрії, ранньої діагностики, сучасних підходів до ведення пацієнтів. Заходи відвідали близько трьохсот учасників, серед яких були не лише студенти, лікарі-інтерни НМУ, а й студенти інших вищих навчальних закладів Києва та фахівці з багаторічним стажем практичної роботи.

Під час лекції від лікаря-психіатра, психотерапевта Олександра Авдєєва на тему «Аутистичні розлади у дітей у практиці лікаря первинної ланки медичної допомоги» було детально розібрано такі поняття, як розлади аутистичного спектру, а саме, що це таке, які вони бувають, які можуть бути причини їх появи, ступені їх вираженості, симптоми аутистичних розладів, особливості їх діагностування у різному віці та за різних умов. Присутні дізналися про симптоми, які мають викликати у лікарів занепокоєння про психічне здоров’я дитини та у який період життя можна помітити тривожні сигнали (12 місяців, 16 місяців, 24 місяці). Було висвітлено й тему вияву розладів аутистичного спектру у дітей старшого віку. Учасники заходу отримали QR-код із додатковим матеріалом на тему розладів аутистичного спектру.

Лікар-інфекціоніст, старший викладач школи охорони здоров’я НУ «Києво-могилянська академія», сертифікований член міжнародної мережі епідемічного нагляду EPICORE Юрій Жигарєв під час лекції на тему «Старі-нові віруси ХХІ століття. COVІD-19. Influenza season 2019-2020 years».
розпочав із останніх статистичних даних щодо захворюваності,  летальності, кількості вилікуваних на COVІD-19. У ході свого виступу лектор висвітив такі питання, як причини виникнення епідемії COVІD-19, описав раніше відомі епідемії корона-вірусної інфекції, особливості рецепторного апарату COVІD-19, статистичні дані та їх динаміку, починаючи з грудня 2019 року й завершуючи днем лекції, застосоване у світі на сьогодні лікування COVІD-19 та питання профілактики. Було також обговорено симптоми грипу, причини сезонних спалахів хвороби, етіотропну терапію, профілактику.

Професор кафедри дитячих інфекційних хвороб, член ESPІD Оксана Виговська прочитала лекцію «COVІD-19 та грип сезону 2019-2020. Клінічні прояви. Особливості у дітей». У ній вона детально розкрила кожну особливість клінічних проявів COVІD-19, грипу сезону 2019-2020, акцентуючи увагу на клінічних проявах у дітей. Оксана Валентинівна представила непрості клінічні випадки, наголосивши на тому, що при таких патологіях клінічна картина нерідко буває неспецифічною, а це ускладнює вчасну діагностику для лікаря. Детально обговорили можливі ускладнення грипу й COVІD-19, використовуючи дані рентгенологічного дослідження легень, КТ легень та патоморфологічних дослідів.

Перший майстер-клас, присвячений ранній діагностиці втрати слуху та сучасним методам слухопротезування повів старший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями слуху інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН УКРАЇНИ Володимир Шевченко,  привернув увагу до питань анатомії вуха (здорового та з вадами слуху), причин втрати слуху та вад слуху, сучасних методів  слухопротезування (слухові апарати, кохлеарні імпланти); статистики щодо використання методів слухопротезування; кохлеарної імплантації; видів імплантів; етапів діагностики, показань до кохлеарної імплантації; етапів підготовки до операції, методики оперативного втручання, післяопераційного догляду; основних реабілітаційних заходів; центрів кохлеарної імплантації в Україні.

Майстер-клас доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб Людмили Палатної навчив учасників заходу
диференціювати найрізноманітніші екзантеми при таких поширених інфекційних захворюваннях у дітей, як кір, краснуха, вітряна віспа, скарлатина, інфекційний мононуклеоз, ентеровірусна інфекція, менінгококцемія тощо. Протягом кількох  годин присутнім було представлено близько сотні ілюстративних матеріалів з різними видами екзантем – власний матеріал автора.

Під час наступного майстер-класу від професора кафедри дитячих інфекційних хвороб Оксани Виговської всі учасники заглибилися в клінічні кейси, присвячені складній інфекційній патології, яка потребувала прискіпливої диференційної діагностики – випадкам вісцерального лейшманіозу, лептоспірозу та хворобі Кавасакі у дітей різного віку. Основна теза майстер-класу – своєчасна рання діагностика – може врятувати життя дитини та попередити розвиток тяжких наслідків.

 

Прес-центр