КРУГЛИЙ СТІЛ «180-РІЧЧЯ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ – 180-РІЧЧЯ КАФЕДРИ ОПИСОВОЇ ТА КЛІНІЧНОЇ АНАТОМІЇ». ВЕЧІР ПАМ’ЯТІ ПРОФЕСОРА ВІКТОРА ГАВРИЛОВИЧА ЧЕРКАСОВА

10.09.2021

9 вересня 2021 року у конференц-залі кафедри описової та клінічної анатомії  морфологічного корпусу НМУ імені О.О.Богомольця відбувся круглий стіл з нагоди 180-річчя Університету і 180-річчя кафедри. Майже рік тому на злеті перервалося життя талановитого вченого, незмінного завідувача кафедри описової та клінічної анатомії, професора Віктора Гавриловича Черкасова. Тому круглий стіл став водночас і вечором його світлої пам’яті.

У круглому столі, добре організованому співробітниками кафедри на чолі з її завідувачем, професором Іриною Вікторівною Дзевульською, взяли участь ректор НМУ, професор Ю.Л.Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор О.М.Науменко, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професор Р.Л.Скрипник, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, професор О.М.Власенко, проректор з наукової роботи та інновацій, професор С.В.Земсков, член-кореспондент НАМН України, професор Б.М.Венцківський, завідувач кафедри радіології та радіаційної медицини, професор М.М.Ткаченко, завідувач кафедри біології, професор О.В.Романенко, голова профкому співробітників Університету, професор Л.М.Яременко, декани факультетів та інші. На захід було запрошено вдову та доньку Віктора Гавриловича – Тамілу Ахметівну і Олену Вікторівну Черкасових.

«Анатомія, – зазначив у вступному слові ректор НМУ, професор Ю.Л.Кучин, – це та фундаментальна наука, без якої не можливо уявити будь-яку галузь медицини, будь-який напрямок діяльності тієї чи іншої клінічної кафедри. Кожен з нас починав звідси. Жодна кафедра не мала стільки навчальних годин, як кафедра описової та клінічної анатомії. Професор Віктор Гаврилович Черкасов формував основні напрямки її діяльності, неоціненним є його вклад не тільки в анатомію, а й медичну науку в цілому».

Доповідь завідувача кафедри, професора І.В.Дзевульської мала вступний і водночас узагальнюючий характер. Ірина Вікторівна означила широкий спектр тематики круглого стола, пов’язаний із 180-річною історією кафедри, видатними особистостями, які її в різний час очолювали і залишили в її історії значний слід.

На конкретних періодах, починаючи з першої лекції з анатомії, прочитаної професором Миколою Іларіоновичем Козловим 22 слухачам у вересні 1841 року, діяльності таких світил науки – завідувачів кафедри на зорі її існування, як О.П.Вальтер, В.О.Бец, М.А.Тихомиров, Ф.А.Стефаніс, М.С.Спіров, О.А.Сушко, І.І.Бобрик, І.Є.Кефелі, і до наших днів, зупинилися співробітники кафедри доцент О.В.Маліков, якого по праву вважають хранителем історії кафедри, зокрема знаного далеко за межами НМУ анатомічного музею, асистент А.Я.Янчишин, який очолює студентський науковий гурток, доцент Р.М.Матківська, яка є завідувачем навчальної частини, доцент О.С.Гайдай, доцент А.М.Синицька, яка розповіла про жінок – співробітниць кафедри, що внесли вагомий вклад у її розвиток, доцент Л.І.Остапюк, яка віддала належне тим, хто часто залишається «за кадром» – співробітникам кафедри, асистентам, лаборантам,  професор О.І.Ковальчук, який розповів про своїх вчителів – професорів Івана Івановича Бобрика і Віктора Гавриловича Черкасова. Виступив також близький друг В.Г.Черкасова професор Михайло Миколайович Ткаченко. А завідувач кафедри гістології, професор Ю.Б.Чайковський узяв участь у круглому столі в режимі онлайн, доповнивши розповіді колег теплими спогадами про кафедру, з якою починав свою наукову кар’єру. Олена Черкасова висловила присутнім щиру подяку і зазначила, що її батько був для неї взірцем як Учений.

Треба відзначити ґрунтовну підготовку круглого стола, про що свідчив багатий ілюстративний матеріал – архівні світлини, репродукції. Привернула увагу, зокрема, репродукція картини «Лекція М.І.Козлова з анатомії», яку на кафедрі вважають реліквією. Круглий стіл загалом пройшов у теплій атмосфері, в якій шана до минулого, історії, корифеїв поєднувалася з оптимізмом щодо майбутнього «завжди молодої», як зазначив професор Ю.Л.Кучин, кафедри і всього славетного Університету.

                                                                                                              

Прес-центр