Кафедрі медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини НМУ виповнилося 5 років

16.12.2022

Виповнилося 5 років від створення кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Основним завданням викладацького колективу є формування базових знань з військово-медичної підготовки та надання відповідних фахових компетенцій для всіх студентів. Крім того, майбутнім медикам запропоновано дисципліни курсу за вибором, що є особливо актуальним  в умовах воєнного стану: «Загальновійськова підготовка» та «Загальна тактика» для студентів 1-2 курсів, «Медичний захист військ» та «Цивільний захист» для студентів 4 курсу, «Військова токсикологія та радіологія» для студентів 5 курсу.

Із 2022 року фахівцями кафедрияку очолює професор Анатолій Гринзовський, проводяться цикли з тематичного удосконалення «Основи військової токсикології, радіології та медичного захисту в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій» для всіх лікарів. Основу кафедри склали як досвідчені фахівці, так і молоді спеціалісти з досвідом практичної роботи. У співпраці з колегами Інституту державного управління у сфері цивільного захисту було підготовлено підручник «Домедична допомога в екстремальних ситуаціях та медичний захист населення в надзвичайних ситуаціях». Також видано 6 посібників, які є базовими і активно використовуються у навчальному процесі. Високий рівень освітніх технологій, які використовують фахівці кафедри в науково-педагогічній діяльності, визнано на всеукраїнському рівні.

Так, восени 2022 року професор Анатолій Гринзовський, старший викладач Світлана Калашченко, асистенти Юлія Бойко та Олена Луцак пройшли стажування в рамках проєкту 88 «Посилення медичної готовності до ХБРЯ загроз та можливостей реагування в країнах Південно-Східної Європи» (м. Тбілісі, Грузія). Також Анатолій Гринзовський, Світлана Калашченко й Олена Луцак отримали дипломи на міжнародній виставці «Освіта та кар’єра», а молодий вчений Світлана Калашченко громадську діяльність активно поєднувала з написанням дисертації. Сьогодні молодий доктор філософії, старший викладач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини ділиться знаннями та досвідом зі студентами та аспірантами. Вона стала переможцем конкурсу «Молодий вчений року». Староста 14 групи другого курсу медичного факультету №1 Єлизавета Миколаєнко розповіла, що всі студенти із задоволенням відвідують практичні заняття, які проводить Світлана Ігорівна. За її допомоги студенти навчилися проводити серцево-легеневу реанімацію, накладати турнікети, шини, джгути – надавати допомогу в умовах невідкладних станів та  в екстрених ситуаціях. Заняття завжди відбуваються інтерактивно і цікаво.

На кафедрі МНС та ТМ ведеться підготовка ще чотирьох аспірантів: Ольги Білоус, Вероніки Мельник, Наталії Залапко, Ігоря Кузіна.

Окрім того, у грудні 2022 року співробітники кафедри братимуть участь у тренінгу з менеджменту постраждалих з радіаційними ураженнями (I-Med) в м. Варшава, Республіка Польща. А ще всі викладачі кафедри проходять підвищення кваліфікації у Українській військово-медичній академії. Співробітники кафедри постійно проводять тренінги по домедичній допомозі працівникам ризиконебезпечних професій (патрульні поліцейські, курсанти НАНГУ, співробітники УДО, членам ДФТГ).

 

За інформацією кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини