КАФЕДРА СОЦІАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ НАД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ РОЗВИТКУ КАДРОВИХ РЕСУРСІВ У СИСТЕМІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

21.12.2020

Розбудова системи громадського здоров’я є важливим напрямом розвитку охорони здоров’я більшості країн світу, зокрема  й України. Фахівці НМУ імені О.О. Богомольця беруть активну участь у науково-освітньому супроводі реалізації цього напряму, працюючи в робочих групах МОЗ України та МОН України, проводячи наукові дослідження, готуючи кадри, відстоюючи принципи громадського здоров’я. Новим важливим завданням у контексті розвитку кадрових ресурсів громадського здоров’я є розробка засобів стандартизованої оцінки рівня професійної компетентності підготовлених бакалаврів та магістрів громадського здоров’я.

З цією метою створено робочу групу з розробки структури та змісту іспиту «Крок 2» як частини державної атестації студентів, які навчаються за спеціальністю «громадське здоров’я». До групи увійшли представники Центру тестування МОЗ України, фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України, НМУ імені О.О. Богомольця та Ужгородського національного університету. Професора Т.С.Грузєву обрано членом групи від НМУ. Перше організаційне засідання робочої групи відбулося 27.11.2020 року. На ньому визначено алгоритм подальших кроків у напрямі формування системи об’єктивного зовнішнього незалежного оцінювання професійної компетентності магістрів громадського здоров’я.

На попередніх етапах роботи з розбудови системи громадського здоров’я в Україні фахівці НМУ, зокрема професор Т.С.Грузєва і професор І.П.Колеснікова працювали в робочій групі МОЗ України над створенням Концепції розвитку системи громадського здоров’я.

Академік НАМН України, професор О.П.Яворовський брав участь у створенні стандарту вищої освіти України другого (магістерського) рівня за спеціальністю «громадське здоров’я».

Робочою групою НМУ імені О.О. Богомольця, до якої входили академік НАН та НАМН України, професор В.П.Широбоков, академік НАМН України, професор О.П. Яворовський член-кореспондент НАМН України, професор В.Г.Бардов, професор І.М.Пельо, професор Т.С.Грузєва, професор С.І.Гаркавий, професор І.П.Колеснікова, професор С.Т.Омельчук, доцент Н.В.Велика, доцент Н.В.Гречишкіна, було обґрунтовано та розроблено три освітньо-професійні програми підготовки фахівців громадського здоров’я, зокрема одну – наскрізну (5-річну), дві окремі – бакалаврську (4-річну) та магістерську (2-річну). Напрацювання науковців було широко представлено на численних вітчизняних та зарубіжних форумах, де вони дістали схвальну оцінку.

Наразі науковці Університету продовжують працювати над вирішенням нагальних питань розвитку громадського здоров’я України. Зокрема до міжвідомчої робочої групи з питань розвитку кадрових ресурсів у системі громадського здоров’я включено професора Т.С.Грузєву та професора І.П.Колеснікову (наказ МОЗ України від 17.08.2020 р. №1874), до складу науково-методичної комісії з охорони здоров’я та соціального забезпечення сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН України – академіка НАМН України, професора О.П.Яворовського і професора Т.С.Грузєву до підкомісії 229 «Громадське здоров’я» науково-методичної комісії з охорони здоров’я та соціального забезпечення сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН України.

Розвиток кадрових ресурсів громадського здоров’я є важливою складовою профілактичного напряму в охороні здоров’я, який активно реалізується в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця.

 

Кафедра соціальної медицини та громадського здоров’я