КАФЕДРА ГІСТОЛОГІЇ ТА ЕМБРІОЛОГІЇ — З НОВИМИ ЗДОБУТКАМИ У НОВИЙ РІК

28.12.2020

Кафедра гістології та ембріології та НДІ експериментальної і клінічної медицини впродовж багатьох років проводять спільні наукові дослідження. У 2020 році за ініціативи професорів О.М. Грабового і Л.В.Натрус на кафедрі гістології та ембріології було створено лабораторію імуногістохімії, яка запрацювала того ж року. Підґрунтям для цього стало об’єднання ресурсів двох науково-дослідних робіт, що фінансуються за рахунок держбюджету: «Вивчити особливості відновлення ушкоджень головного мозку та периферичного нерву за умов стимуляції ендогенних мезенхімальних стовбурових клітин» (керівник професор О.М. Грабовий) та «Структурно-функціональні зміни медіобазального гіпоталамусу при порушені вуглеводного і ліпідного обміну» (керівники член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Б.Чайковський та професор Л.В.Натрус).

Імуногістохімія дозволяє виявляти молекулярні мітки (антигени) у гістологічному препараті на основі реакції антиген-антитіло. Її перевагою перед іншими методами молекулярної біології є точне визначення локалізації тієї чи іншої речовини у конкретних елементах тканин, певних типах клітин або у певних частинах клітин. Це дозволяє з високою точністю ідентифікувати різні типи клітин, характер процесів диференціювання, специфічні властивості тканин та їх клітин, у тому числі синтетичні та метаболічні процеси, наявність гормонів та інших біологічно активних речовин, досліджувати внутрішньоклітинні регуляторні каскади, оцінювати функціональну і мітотичну активність і т.д.

Сьогодні імуногістохімія є однією з принципово важливих технологій, що надає дані про тонкі механізми фізіологічних та патологічних процесів і широко використовується у наукових дослідженнях та клінічній практиці (перш за все у діагностиці, визначення чутливості до лікувальних факторів).

Крім впровадження у наукову роботу кафедри гістології та ембріології сучасних технологій, проводиться розробка оригінальних високотехнологічних методів імуногістохімічних досліджень. Професорами О.М.Грабовим та Л.М.Яременко розроблено спосіб кількісної денситометричної оцінки інтенсивності імуногістохімічних реакцій, який сьогодні є найбільш чутливим і точним серед існуючих. Авторами подана заявка на патент на винахід.

У новоствореній лабораторії виконано низку досліджень як експериментального, так і клінічного матеріалу.

 

У новому 2021 році кафедра гістології та ембріології не зупинятиметься на досягнутому, попереду — нові дослідження і нові наукові здобутки.

 

 

Прес-центр за матеріалами кафедри гістології та ембріології