КАФЕДРА ГІГІЄНИ ТА ЕКОЛОГІЇ №3 ПРО ЗАБРУДНЕННЯ ДОВКІЛЛЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ З НАГОДИ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

05.06.2022

Щорічно 5 червня за ініціативи ООН відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовищам (World Environment Day), який має на меті привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля та стимулювати політичний інтерес і рішучі дії для його збереження. Сьогодні ця тема є надзвичайно актуальною для України, на території якої відбуваються широкомасштабні воєнні дії, що завдають значної шкоди її довкіллю.

З проблемами його забруднення Україна зіткнулася ще після незаконної анексії Криму та частин територій Донецької та Луганської областей. Однак, вплив на довкілля та якість життя людини в Україні через повномасштабні воєнні дій рф, розпочаті 24 лютого, є безпрецедентним за своїми масштабами і наслідками. Війна зруйнувала діяльність усіх природних систем життєзабезпечення, цілісність функціонування біосфери, стан природних ресурсів та темпи їх відтворення. Щоденні спустошливі воєнні дії супроводжуються значними викидами у повітря шкідливих речовин через застосування військової техніки, а також через техногенні катастрофи, зумовлені знищенням великих підприємств, сховищ паливно-мастильних матеріалів, хімічних заводів і комбінатів, зеленого покрову землі, та забрудненням водойм. Все це разом суттєво впливає на кліматичні системи, а у свою чергу руйнування природних екосистем становить загрози життю і здоров’ю людини, обмежує доступ до природних ресурсів, призводить до забруднення атмосферного повітря і води, створює загрози спалаху епідемій. Зокрема існує вірогідність поширення холери в прилеглих до нашої території областях через повну блокаду та гуманітарну кризу у повністю окупованих регіонах. Тут немає належного водопостачання та не здійснюються необхідні санітарно-гігієнічні заходи. Крім того, вороги не завжди і не вчасно забирають трупи своїх солдатів з нашої землі, а попереду високі літні температури. Все це разом створює вірогідність спалаху та поширення холери та інших небезпечних інфекцій на прилеглих до контрольованих Україною територіях. 

Особливу небезпеку екології та довкіллю несе пошкодження об’єктів ядерної енергетики, атомних електростанцій. Так, порушивши правила ведення війни та міжнародні договори, росія вдалася до ядерного шантажу, захопивши Чорнобильську та Запорізьку атомні електростанції, що завдало чималої шкоди навколишньому середовищу та поставило Європу і світ на межу глобальної ядерної катастрофи. І якщо з території Чорнобильської АЕС ворог відступив і тут ситуація контрольована, то Запорізька АЕС досі перебуває під окупацією військовиків рф.

За даними програми ЮНЕП, Україна стоїть поруч з Афганістаном, Іраком та Сирією, жителі яких, а також міське і природне середовище, зазнали величезних втрат і руйнувань внаслідок застосування вибухової зброї у населених пунктах.

Від війни потерпають не лише люди, а й звірі та птахи. Так, жертвами війни стали лелеки. Вони повернулися після зими додому, до своїх гнізд в села Сіверського краю,  зокрема й Куликівського району Чернігівської області, малої батьківщини завідувача кафедри гігієни та екології №3, професора Сергія Гаркавого, але їхні гнізда було зруйновано ворогом, як і багато житлових будинків, шкіл, магазинів та інших об’єктів життєзабезпечення селян.

Непоправної шкоди завдано природній спадщині України, її природно-заповідному фондові, зокрема Луганському природному заповіднику, Чорноморському біосферному заповіднику, Біосферному заповіднику «Асканія-Нова», Національним природним паркам «Азово-Сиваський», «Джарилгацький», дендропарку «Тростянець», близько третини територій природно-заповідного фонду України є під загрозою знищення. Значних руйнувань зазнала Херсонська гідробіологічна станція. І це далеко не повний перелік реальних втрат, потенційних загроз і ризиків, спричинених війною навколишньому середовищу України.

Міндовкілля з першого дня війни моніторить шкоду, завдану окупантами нашій країні, розробляє алгоритми обрахунку заподіяних збитків. Україна накопичує матеріали для звернення до Міжнародного суду ООН, притягнення рф до відповідальності та відшкодування завданої нею шкоди.

Тому зараз варто активніше використовувати всі можливі інформаційні ресурси і міжнародні платформи, щоб залучати міжнародну громадськість та урядові організації до проблем довкілля, спричинених війною в Україні, адже екологічні катастрофи не мають національних кордонів.

 

Пресцентр за матеріалами кафедри екології №3