КАФЕДРА ФТИЗІАТРІЇ ТА ПУЛЬМОНОЛОГІЇ – ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

24.03.2022

Щороку 24 березня, у день,  коли у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу, відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом (World TB Day). Його мета — підвищити обізнаність і розуміння про одного з найбільших у світі інфекційних вбивць і стимулювати дії для подолання його руйнівного впливу на здоров’я, соціальний та економічний вплив у всьому світі. В Україні, згідно з Указом Президента України № 290 від 22 березня 2002 року, також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається щорічно теж 24 березня.

Тема Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом у 2022 році –  «Invest to #EndTB. Save Lives – Інвестуйте, щоб припинити туберкульоз. Збережіть життя» – наголошує на нагальній потребі інвестувати ресурси для посилення боротьби з туберкульозом та виконання зобов’язань щодо припинення туберкульозу, взятих світовими лідерами.

На жаль, у світі зберігаються або з’являються нові збройні конфлікти, які сприяють зростанню та розповсюдженню інфекційних хвороб. Це особливо важливо в контексті пандемії COVID-19 і триваючої війни в Україні. Під час війни питома частка біженців, заражених туберкульозом, у багато разів вище, ніж зараженість решти населення.

На брифінгу для преси Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ)  планує оприлюднити нові рекомендації щодо боротьби з туберкульозом у дітей та підлітків. Понад 1,1 мільйона дітей та підлітків до 15 років у всьому світі захворіли на туберкульоз у 2020 році, а 226 000 дітей та підлітків померли від цієї хвороби, яку можна запобігти та вилікувати. COVID-19 спричинив додатковий негативний та непропорційний вплив на дітей та підлітків, хворих на туберкульоз або груп ризику, із збільшенням передачі туберкульозу в домашніх умовах, меншим зверненням за допомогою та доступом до медичних послуг. У 2020 році приблизно 63% дітей та молодих підлітків у віці до 15 років, хворих на туберкульоз, не мали доступу до послуг діагностики та лікування туберкульозу, які рятують життя, або офіційно не повідомлялося, що вони отримали доступ до послуг з діагностики та лікування туберкульозу, що рятують життя; ще більшою була частка – 72% – для дітей до 5 років. Майже дві третини відповідних дітей віком до 5 років не отримували профілактичного лікування туберкульозу і тому залишаються в групі ризику захворіти.

Туберкульоз – другий у світі інфекційний вбивця після COVID-19, що забирає понад 4 100 життів щодня. Стратегія по ліквідації туберкульозу,  що розроблена ВООЗ і схвалена Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я в 2014 році, закликає знизити рівні смертності від туберкульозу на 90% і захворюваності на туберкульоз на 80% до 2030 року в порівнянні з рівнями 2015 року.

Основними заходами, здатними попередити поширення туберкульозу, є: організація раннього виявлення хворих, імунізація дитячого населення, виявлення бактеріовиділювачів та їх ефективне лікування, проведення протиепідемічних заходів в епідемічних вогнищах туберкульозу за місцем проживання або роботи хворого. Раннє і своєчасне виявлення хворих на туберкульоз є необхідною умовою для швидкого і повноцінного їх лікування, а також має вирішальне значення для попередження поширення інфекції, оскільки хворі із запущеним туберкульозом легенів небезпечні в епідемічному відношенні.

 

Кафедра фтизіатрії та пульмонології