Інтернатура – 2024: на які нововведення слід очікувати майбутнім лікарям/фармацевтам

26.03.2024

У 2024 році заплановано удосконалення організації розподілу і зарахування в інтернатуру для випускників усіх спеціальностей, покращення якості практичної частини підготовки в інтернатурі та кадрового забезпечення галузі охорони здоров’я. Про це, зокрема, йшлося під час конференції-обговорення, що відбулася днями за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України.

«Представлена наразі модель інтернатури має низку недоліків у контексті задоволення потреб галузі охорони здоров’я у фахівцях і потребує значного доопрацювання в частині доступу випускників до якісного та справедливого розподілу в інтернатуру, а також можливостей закладів охорони здоров’я та установ здійснювати раціональний та контрольований добір кадрів», – наголосив спікер заходу, перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров.

Наразі Порядок проходження інтернатури лікарями-інтернами затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України №1254 «Про затвердження Положення про інтернатуру» від 22.06.2021. Фахівцями МОЗ України розроблено проєкт змін до чинного Положення про інтернатуру, що має удосконалити наявну модель.

Так, проєктом передбачено доступ до навчання в інтернатурі за кошти державного бюджету для всіх категорій випускників, зокрема і тих, хто навчався за кошти фізичних або юридичних осіб. Практична частина підготовки в інтернатурі проходитиме у закладах охорони здоров’я комунальної та державної форм власності, до яких розподілено випускників за результатами рейтингового розподілу. Випускники по черзі, що формуватиметься за конкурсним балом (від більшого – до меншого) отримуватимуть від комісії пропозиції щодо спеціальності та місця проходження інтернатури з урахуванням спеціальності, набутої у ЗВО, з-поміж вакантних посад лікарів/фармацевтів-інтернів.

Випускники, які навчатимуться за державним замовленням і відмовляться від отриманих пропозицій, матимуть право вступити в інтернатуру наступного року на умовах, передбачених Положенням про інтернатуру. Разом із тим, за випускником зберігається опція отримання вторинної спеціалізації. Відтак майбутній інтерн може обрати із запропонованих варіантів суміжну спеціальність і згодом отримати за короткий термін вторинну спеціалізацію.

Випускники, які навчатимуться коштом фізичних (юридичних) осіб і відмовляться від отриманих пропозицій, матимуть змогу самостійно обрати місце проходження інтернатури. Тривалість практичної частини підготовки в інтернатурі визначатиметься програмою підготовки в інтернатурі за відповідною спеціальністю.

«В Україні спостерігається нестача 32 тис. лікарів. Особливо гостро відчувається дефіцит таких спеціальностей, як лікарі загальної практики – сімейної медицини, медицини невідкладних станів, внутрішніх хвороб, реабілітаційної медицини, анестезіологів, психіатрів, інфекціоністів. Тому важливо враховувати реальну потребу у конкретних спеціалістах, щоб забезпечити потребу пацієнтів у доступі до якісної медичної допомоги», – інформував начальник Управління медичних кадрів, освіти і науки Міністерства охорони здоров’я України Сергій Убогов.

Проєктом також передбачено розширення кількості закладів охорони здоров’я, в яких може здійснюватися працевлаштування та практична підготовка інтернів. Для закладів охорони здоров’я комунальної та державної форм власності, які є надавачами медичних послуг за програмою медичних гарантій і в яких є посади лікарів-інтернів, обов’язковою умовою буде укладення договору з Національною службою здоров’я України за пакетом «Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів».

Лікар-спеціаліст, який закінчив інтернатуру коштом держбюджету, забезпечуватиметься робочим місцем відповідно до своєї спеціальності та рейтингового розподілу у тому закладі охорони здоров’я, куди його було розподілено. У разі неможливості здобути лікарем-інтерном повного переліку компетентностей, передбачених програмою підготовки в інтернатурі, у закладі охорони здоров’я, до якого його розподілено, керівник такого медзакладу зобов’язаний забезпечити відрядження до іншого закладу лікаря-інтерна з метою здобуття відповідних компетентностей на підставі договорів про співпрацю між закладами охорони здоров’я. На час відрядження до закладу вищої освіти, іншого закладу охорони здоров’я за лікарем-інтерном ґарантовано зберігається посада за основним місцем роботи. Фінансування підготовки в інтернатурі за кошти державного бюджету у період перебування лікаря-інтерна у відрядженні здійснюватиметься за основним місцем роботи.

Передбачено проєктом і включення нового розділу до Положення про інтернатуру, в якому визначено особливості прийому на навчання та організації підготовки іноземців та осіб без громадянства за програмою первинної спеціалізації «Загальна лікарська практика». Зокрема, прийом на навчання здійснюватиметься на підставі заяви випускника до закладу вищої освіти без участі в рейтинговому розподілі випускників в інтернатуру. Також такі особи матимуть право на проходження підготовки в інтернатурі як українською, так і англійською мовами. Кураторами здобувачів освіти можуть бути науково-педагогічні працівники клінічних кафедр закладів вищої освіти, які володіють англійською мовою на рівні не нижче ніж В2 та надають медичну допомогу пацієнтам у закладах охорони здоров’я, що є клінічними базами кафедр закладів вищої освіти.

Проєктом змін передбачено запровадження інтернатури зі спеціальності  «Судово-медична експертиза» тривалістю 2 роки. Лікарі-інтерни зможуть реалізовувати своє право на навчання або стажування за кордоном, зокрема у межах академічної мобільності.

Наразі триває громадське обговорення проєкту змін до чинного Положення про інтернатуру. Долучайтеся до обговорення важливого нормативно-правового акта.

Принагідно нагадаємо, що у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця представлено 23 спеціальності в інтернатурі. Детальна інформація про усі спеціальності інтернатури НМУ – за посиланням.

Пресцентр НМУ