Інтернатура НМУ: стати успішним педіатром

29.02.2024

Робота з дитячим контингентом вимагає від медиків високого рівня професійної підготовки, витримки, бажання зрозуміти маленького пацієнта, аби надати кваліфіковану допомогу з урахуванням особливостей дитячого організму. У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на базі кафедри педіатрії Інституту післядипломної освіти професійна команда допомагає інтернам здобути необхідні теоретичні і практичні знання, а потужні бази стажування, сучасна та всебічна програма дають можливість стати кваліфікованим і успішним лікарем-педіатром.

Тривалість навчання в інтернатурі за спеціальністю «Педіатрія» становить 1 рік і 10 місяців (3432 годин, 114,4 кредитів ECTS). Освітня частина підготовки інтернів на кафедрі педіатрії післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця становить 6 місяців (936 годин, 31,2 кредитів ECTS) – по 3 місяці на першому і другому роках навчання). Практична частина підготовки інтернів на базах стажування триває 16 місяців (2496 годин; 83,2  кредитів ECTS) – по 8 місяців на першому і другому роках навчання. Форми навчання: бюджетна, контрактна.

Професійний науково-педагогічний колектив кафедри на чолі з професором Юрієм Марушком забезпечує теоретичне підґрунтя навчання і практичні наративи підготовки майбутніх педіатрів. З моменту організації кафедри у 2015 році видано 21 підручник і посібник навчального плану. Лекційний курс, окрім співробітників нашої кафедри, читають також провідні українські висококваліфіковані спеціалісти педіатричної галузі, співробітники Інституту педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової, Асоціації неонатологів України, Асоціації педіатрів-гастроентерологів і нутриціологів України, Центру з діагностики медикаментозної алергії у дітей, Інституту ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка.

У практичному аспекті лікарі-інтерни беруть участь у клінічних обходах, чергують у відділеннях дитячих стаціонарів. Окрім того, на кафедрі популярними є заняття у вигляді кейс-методів і клінічних ділових ігор, робота з манекенами, участь у роботі наукового гуртка з перевагою клінічного компонента. Вагома допомога у підготовці майбутніх лікарів – створені на кафедрі алгоритми виконання 50 основних практичних навичок у відеоформаті. Це дає можливість інтернам краще засвоїти матеріал, зрозуміти сам процес і підвищити практичну компоненту підготовки спеціаліста. Створені й кафедральні фільми по серцево-легеневій реанімації у дітей. Також функціонує кафедральна лабораторія функціональної діагностики.

Провідні клінічні бази кафедри: дитячі клінічні лікарні №1, №3, №5 та Олександрівська клінічна лікарня м. Києва, педіатричне відділення Київського міського центру нефрології та діалізу. Також заняття майбутніх лікарів-педіатрів проводяться в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової, Інституті ендокринології, Інституті нефрології, Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, Центрі первинної медико-санітарної допомоги №1 Святошинського району м. Києва, Броварському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги, Медичному центрі «Діверо», Україно-Ізраїльському медичному центрі «Vitae».

По закінченню навчання в інтернатурі НМУ випускники мають можливість отримати всі вторинні спеціалізації педіатричного профілю.

Додаткова  інформація: +38 (050) 547 61 68, shef_gena@ukr.net

Детальна інформація про роботу кафедри:

https://nmuofficial.com/zagalni-vidomosti/kafedri/department-pediatrics-postgraduate-education/

Запрошуємо на навчання!

За інформацією кафедри педіатрії післядипломної освіти ІПО