Інтернатура НМУ: стати медичним психологом

21.03.2024

Спеціальність «Медична психологія», яку інтерни опановують у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на базі кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Навчально-наукового інституту психічного здоров’я, є однією із найзатребуваніших лікарських спеціальностей для галузі охорони здоров’я. Сьогодні медичні психологи – затребувана на ринку праці спеціальність, вони стають невід’ємною частиною системи охорони здоров’я, працюючи у лікувальних закладах самостійно та в команді з іншими фахівцями.

Тривалість підготовки в інтернатурі за спеціальністю «Медична психологія» становить 11 місяців (освітня частина – 3 місяці, практична – 8 місяців). Під час навчання майбутні медичні психологи отримують теоретичні та практично-прикладні знання, вміння і навички, компетентності, що необхідні для отримання кваліфікації лікаря-психолога. Зокрема, з організації медико-психологічної допомоги населенню, комунікативні навички спілкування з пацієнтом, членами його родини, медичним персоналом, знання із загальної та приватної психопатології, основ наркології та психотерапевтичної допомоги пацієнтам із синдромом залежності, з проведення експериментально-психологічних досліджень, психометрики, психологічної реабілітації, групової та індивідуальної психотерапії. Навчання відбувається у формі лекцій, семінарських і практичних занять, клінічних розглядів і конференцій, з аналізом важливих питань діагностики і лікування, експертної оцінки історій хвороб тощо.

Клінічні бази кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії: Київська клінічна лікарня «Психіатрія», Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова поляна», Київські клінічні лікарні на залізничному транспорті №1 та №2, Київський міський клінічний онкологічний центр.

Колектив кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця на чолі з директором Інституту, професором Олегом Чабаном та завідувачкою кафедри, професоркою Оленою Хаустовою докладають максимальних зусиль, щоб лікарі-інтерни отримали теоретичні та практичні навички, необхідні для успішної самостійної роботи сучасного лікаря-психолога.

Після закінчення інтернатури за спеціальністю «Медична психологія» випускники мають можливість отримати вторинні спеціалізації лікаря-психіатра, лікаря-психотерапевта, лікаря-психофізіолога.

В умовах війни в Україні та післявоєнного суспільства медичні психологи стають невід’ємною ланкою у збереженні ментального здоров’я осіб, які зіштовхуються з травматичними подіями. Вони допомагають військовослужбовцям адаптуватися до стресових умов і подолати психологічні травми, враховують вплив війни на цивільне населення, допомгаають усіх, хто потребує психологічної підтримки. Медичні психологи надають підтримку ветеранам, що страждають від посттравматичного стресового розладу, впроваджують програми реабілітації та соціальної інтеграції. В їхніх руках – ключова роль у формуванні психологічної стійкості суспільства, що зіштовхується з викликами воєнного конфлікту та після його завершення.

Запрошуємо на навчання!

Додаткова інформація:

+38 (098) 886-2-85, nmu.psychotherapy@gmail.com

Кафедра медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії