Інтернатура НМУ: стати лікарем загальної практики – сімейної медицини

19.03.2024

Лікар загальної практики – сімейної медицини є першим, до якого звертається пацієнт з усіх питань медичної допомоги. В його компетенції – діагностика, лікування та профілактика захворювань, скерування до вузькопрофільних спеціалістів, диспансеризація пацієнтів. З 1997 року майбутніх лікарів цієї спеціальності готують на кафедрі загальної практики (сімейної медицини) Інституту післядипломної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Тривалість навчання в інтернатурі за спеціальністю «Загальна практика – сімейна медицина» становить 2 роки. Програма підготовки складається з освітньої та практичної частин. Тривалість освітньої частини навчання в інтернатурі, що проводиться в закладі вищої освіти, складає 6 місяців (3 місяці на рік). У цей період лікарі-інтерни оволодівають відповідними компетенціями, знаннями та навичками, що визначені індивідуальним навчальним планом і програмою підготовки в інтернатурі.

Викладацький колектив кафедри має великий клінічний досвід з основних напрямків роботи сімейного лікаря і володіє значним масивом ретроспективних клінічних спостережень, які застосовуються в освітньому процесі. Більшість викладачів має вторинну спеціалізацію з кардіології, терапії, гематології, пульмонології, фтизіатрії, ревматології, хірургії. Ряд основних освітніх компонент викладаються на інших профільних кафедрах НМУ імені О.О. Богомольця: педіатрії післядипломної освіти, акушерства, гінекології та неонатології післядипломної освіти, хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти, офтальмології та оптометрії післядипломної освіти, оториноларингології, травматології та ортопедії, терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти.

Викладачі кафедри постійно проводять клінічні розбори своїх пацієнтів, а колегіальне спілкування дозволяє інтернам оптимально розробляти маршрути пацієнтів і визначати необхідний обсяг діагностичних і лікувальних заходів.

Завдяки участі співробітників кафедри у проєкті «Ukraine Digital» за підтримки Університету Людвіга-Максиміліана у Мюнхені (Німеччина) для відпрацювання навичок клінічного мислення у навчальному процесі також використовуються віртуальні клінічні випадки на платформі CASUS. Під час такого симуляційного навчання на основі конкретного віртуального випадку лікарям-інтернам пропонують задокументувати відповідні висновки, сформулювати диференційний діагноз, вибрати необхідні обстеження та прийняти рішення щодо варіантів лікування у структурованій формі. Кожен віртуальний пацієнт – це змінна комбінація текстових елементів з гіперпосиланнями, мультимедійним матеріалом, експертними коментарями для додаткової інформації, інтерактивними елементами. Наприкінці кожного випадку онлайн-анкета дозволяє оцінити кейс.

Співробітники кафедри є співорганізаторами конференцій, семінарів, майстер-класів, що дає інтернам можливість сформувати власне портфоліо лікаря безкоштовно. Також вони активно залучають інтернів до наукової роботи та підготовки наукових публікацій. Протягом 2023-2024 років інтерни стали співавторами 4 тез і 2 статей, співдоповідачами 4 виступів на престижних наукових конференціях.

Практична підготовка майбутніх лікарів загальної практики – сімейної медицини проводиться протягом 18 місяців на клінічних базах кафедри: Центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 Шевченківського району м. Києва, Управлінні медичних послуг та реабілітації Державної акціонерної холдингової компанії «Артем», медичних центрах «Докос-медікал», «Превентклініка», «Ксеніум-центр лікувального ксенону», «Євролаб».

Під час практики інтерни мають можливість пройти майстер-класи з основ ультразвукової діагностики для лікарів загальної практики (POCUS) й ознайомитися з новими сучасними методами лікування різних захворювань опорно-рухового апарату та синдрому хронічного болю, наприклад, терапією ксеноном.

 

Варто зазначити, що з весни 2022 року лікарі-інтерни спільно з в.о. завідувача кафедри, доцентом Геннадієм Кіржнером за бажанням мають можливість працювати у складі виїзної місії на деокупованих територіях для проведення медичних оглядів, консультацій і лікування населення.

Ще однією з переваг навчання в інтернатурі за спеціальністю «Загальна практика – сімейна медицина» є широкий вибір вторинних спеціалізацій, якими можуть оволодіти після закінчення випускники: «Авіаційна та космічна медицина», «Акушерство і гінекологія», «Алергологія», «Анестезіологія», «Гастроентерологія», «Гематологія», «Генетика медична», «Геріатрія», «Гігієна дітей та підлітків», «Гігієна праці», «Гігієна харчування», «Дезінфекційна справа», «Дерматовенерологія», «Дитяча гастроентерологія», «Дитяча гематологія», «Ендокринологія», «Ендоскопія», «Епідеміологія», «Загальна гігієна», «Імунологія», «Інвазивна електрофізіологія», «Інтервенційна кардіологія», «Інфекційні хвороби», «Кардіологія», «Клінічна онкологія», «Комунальна гігієна», «Лабораторні дослідження фізичних факторів навколишнього середовища», «Лабораторні дослідження хімічних факторів навколишнього середовища», «Медицина невідкладних станів», «Наркологія», «Народна і нетрадиційна медицина», «Неврологія», «Нефрологія», «Організація і управління охороною здоров’я», «Паразитологія», «Патологічна анатомія», «Педіатрія», «Професійна патологія», «Психіатрія», «Психотерапія», «Пульмонологія», «Радіаційна гігієна», «Радіологія», «Радіонуклідна діагностика», «Ревматологія», «Рентгенологія», «Рефлексотерапія», «Санологія», «Суднова медицина», «Терапія», «Токсикологія», «Ультразвукова діагностика», «Фізична та реабілітаційна медицина», «Фізіотерапія», «Фтизіатрія», «Функціональна діагностика».

Запрошуємо на навчання в інтернатурі за однією з найзатребуваніших і найпереспективніших спеціальностей «Загальна практика – сімейна медицина» у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця!

Додаткова інформація: +38 (044) 454-49-62, +38 (067) 235-91-19

 За інформацією кафедри загальної практики (сімейної медицини)