Інтернатура НМУ: стати лікарем-радіологом

14.03.2024

Медична радіологія є провідною дисципліною у профілактиці, ранній діагностиці і лікуванню онкологічних, запальних захворювань, туберкульозу легень, захворювань серця, опорно-рухового апарату. Підготовка фахівців в галузі променевої діагностики та променевої терапії була і залишається одним із пріоритетних напрямків роботи кафедри радіології та радіаційної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Навчання в інтернатурі за спеціальністю «Радіологія» відбувається на бюджетній і контрактній основах. Зарахування на бюджет проводиться згідно з рейтинговими списками. Навчання проводиться в очно-заочній формі протягом 1,5 року — 4,5 місяці на кафедрі радіології та радіаційної медицини і суміжних кафедрах та 12,5 місяців стажування на клінічних базах.

Підготовка радіологів в інтернатурі проводиться за навчальними планами, розробленими на підставі типового навчального плану і програми інтернатури відповідно до освітньо-кваліфікаційних характеристик. Під час проходження інтернатури кожен молодий лікар матиме можливість вчитись у найкращих фахівців і застосовувати набуті знання на практиці з використанням сучасного обладнання. У процесі навчання на кафедрі радіології і радіаційної медицини проводять лекції, практичні заняття, семінарські заняття, приділяють увагу самостійній підготовці інтернів на кафедрі та навчальних базах, застосовують дистанційне навчання, рубіжний, тестовий, комп’ютерний контроль.

Теоретична підготовка передбачає обов’язкове відвідування лекцій, активну участь у семінарських заняттях, науково-практичних конференціях. З найбільш актуальних тем програми лікарі-інтерни готують доповіді, які мають змогу презентувати і обговорити з колегами і викладачами. Усі викладачі кафедри радіології та радіаційної медицини мають вищу кваліфікаційну категорію з певної радіологічної спеціальності, деякі – з декількох спеціальностей і мають науковий ступінь.

 

Однією з переваг навчання в інтернатурі на кафедрі радіології та радіаційної медицини Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця є практична підготовка інтернів, що здійснюється на клінічних базах кафедри — у закладах охорони здоров’я Києва, оснащених сучасною апаратурою для променевої діагностики і терапії: Олександрівській клінічній лікарні, Київському міському клінічному онкологічному центрі, Центрі радіології дитячої клінічної лікарні «Охматдит», Національному інституті хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова НАМН України, Всеукраїнському центрі радіохірургії клінічної лікарні «Феофанія».

На практичних заняттях інтерни під керівництвом наставників опановують навички з радіології та суміжних дисциплін, необхідних для подальшої успішної роботи в професії. За період навчання лікар-інтерн має успішно засвоїти та вдосконалити професійні компетентності у межах основних розділів сучасної радіології, оволодіти як теоретичними знаннями, так і практичними навичками з променевої діагностики, УЗД і променевої терапії. Основна ціль цього розділу роботи — оволодіти основними сучасними методами променевої діагностики технічно й аналітично, досягнути розуміння переваг і доцільності застосування кожного окремого методу і методики (у залежності від клінічних задач).

Після закінчення інтернатури випускникам присвоюється кваліфікація лікаря-радіолога. Вони можуть працювати на посаді лікаря-стажера, а після проходження подальшої спеціалізації — лікарем однієї з радіологічних спеціальностей: рентгенології, радіонуклідної діагностики, УЗД або променевої терапії.

Радіологія в Україні зараз перебуває у стадії активного розвитку та відіграє ключову роль у сучасній медицині, виконуючи надважливі завдання з діагностики з використанням передових технологій візуалізації — класичні рентгенівські дослідження, КТ, МРТ, УЗД. Сучасні технології розширюють можливості променевої діагностики та терапії. Відтак галузь потребує фахівців, які матимуть відповідні навички. Професія лікаря-радіолога залишається затребуваною, тож лікарі цієї спеціальності мають значні перспективи працевлаштування.

Колектив кафедри радіології і радіаційної медицини під керівництвом завідувача кафедри, професора Михайла Ткаченка запрошує нове покоління інтернів здобути сучасні знання і навички за спеціальністю «Радіологія»!

Детальна інформація про роботу кафедри:

https://nmuofficial.com/zagalni-vidomosti/kafedri/kafedra-radyologyy-y-radyatsyonnoj-medytsyny

Додаткова інформація:

+38 (067) 589-99-03

natalymorozova506@gmail.com

За інформацією кафедри радіології та радіаційної медицини