Інтернатура НМУ: стати лікарем-патологоанатомом

26.03.2024

Лікарська спеціальність «Патологічна анатомія» або «Патологія» в абсолютній більшості країн світу забезпечує патоморфологічну діагностику хвороб і патологічних процесів та є критично важливою у багатьох медичних спеціальностях, особливо в онкології, де точна ідентифікація та класифікація пухлин впливає на вибір стратегії лікування. У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця підготовка лікарів-інтернів за спеціальністю «Патологічна анатомія» здійснюється досвідченими патологами, експертами і керівниками Асоціації патологоанатомів України за всіма напрямками і видами робіт патологів/патологоанатомів.

У світовій медицині давно відбувся еволюційний перехід від терміну «Патологічна анатомія» до широкого і точного «Патологія» шляхом розширення меж простого вивчення анатомічних змін в органах і тканинах, викликаних хворобами. Сучасна патологія об’єднує класичні патоморфологічні дослідження з молекулярними та генетичними аналізами, що дає змогу глибше розуміти природу захворювань і розвивати новий розділ – молекулярну патологію.

Тривалість навчання в інтернатурі за спеціальністю «Патологічна анатомія» становить 1 рік 5 місяців. Програма підготовки інтернів складається з освітньої і практичної частин. Тривалість освітньої частини навчання в інтернатурі на кафедрі патологічної анатомії складає 4,5 місяців.

Передумовою вступу до інтернатури є другий (магістерський) рівень вищої освіти за спеціальністю 222 «Медицина», 228 «Педіатрія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» (розповсюджується на післядипломну підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст» кваліфікації «Лікар» за спеціальностями 7.12010001 «Лікувальна справа», 12010002 «Педіатрія»).

Практична підготовка проводиться впродовж 12,5 місяців на базах стажування у закладах охорони здоров’я м. Києва державної, комунальної та інших форм власності, що визначені МОЗ України під керівництвом провідних патологів.

Клінічні бази кафедри патологічної анатомії: Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, Київський міській клінічний онкологічний центр, Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит»», гістологічна лабораторія Histolab Dialog.

Важливим розділом роботи майбутнього патолога/патологоанатома є патологоанатомічний розтин тіла померлого (аутопсія), що проводиться з метою встановлення причин, механізмів смерті, остаточного діагнозу захворювання, уточнення та контролю достовірності і повноти прижиттєвої діагностики, адекватності проведення діагностичних, лікувальних, профілактичних заходів, а також для отримання даних про патоморфоз хвороб під дією лікувальних, соціально-економічних, екологічних та інших факторів. Дані аутопсій достовірно відображають структуру смертності населення та мають санітарно-епідеміологічне значення.

В акушерстві та гінекології патоморфологічна діагностика використовується для виявлення патологій плоду та захворювань репродуктивних органів. В хірургії, урології, нефрології, дерматології, педіатрії, ревматології та при лікуванні інфекційних хвороб патоморфологічна діагностика допомагає визначити характер і стадію захворювань для підбору оптимального лікування та прогнозування результатів.

Усі ці напрямки інтерни кафедри патологічної анатомії НМУ імені О.О. Богомольця опановують під час теоретичних і практичних занять за наставництва досвідчених фахівців на чолі із завідувачем, професором Сергієм Гичкою. Також інтерни кафедри мають унікальну можливість займатися науковою роботою, стажуватися в Україні та за кордоном, отримати міжнародний досвід та вивчити різні підходи до патоморфологічної діагностики.

Після завершення навчання в інтернатурі випускники кафедри патологічної анатомії мають можливість розпочати власну лікарську практику або ж продовжити навчання на одному з циклів вторинних спеціалізацій: хірургічна патологія (загальний профіль), гематопатологія, гінекологічна патологія, дерматопатологія, ендокринна патологія, патологія грудної залози, патологія шлунково-кишкового тракту, патологія легень та середостіння, патологія гепатобіліарної системи й підшлункової залози, нейропатологія, нефропатологія, патологія м’яких тканин, патологія кісткових та хрящових тканин, патологія голови та шиї, уропатологія, педіатрична патологія, трансплантаційна патологія, молекулярна патологія.

Застосування передових методів дослідження, таких як молекулярна діагностика та генетичне тестування, дозволяє виявляти захворювання на більш ранніх стадіях і з більшою точністю, а також сприяє розвитку нових підходів до лікування, основаних на індивідуальних характеристиках пацієнтів. Це робить спеціальність «Патологічна анатомія» однією з найважливіших у сучасній медицині.

Запрошуємо на навчання!

Додаткова інформація: +38 (044) 234 43 34, +38 (063) 016 72 15, e-mail:  pathology1@nmu.ua

За інформацією кафедри патологічної анатомії