Інтернатура НМУ: стати лікарем-інфекціоністом

22.02.2024

В умовах пандемії COVID 19 та війни значення медичних працівників складно переоцінити. Спеціальність «Інфекційні хвороби», яку інтерни опановують у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на базі кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології Інституту післядипломної освіти, є однією із затребуваних лікарських спеціальностей для галузі охорони здоров’я. Випускники спеціальності «Інфекційні хвороби» запитувані на ринку праці та наразі працюють у багатьох інфекційних лікарнях Києва та області і за кордоном.

За прогнозами науковців та експертів у найближчі роки очікуються нові пандемії, тож актуальність спеціальності «Інфекційні хвороби» тільки зростатиме.

Загальна тривалість підготовки в інтернатурі становить 22 місяці (3432 год., 114,4 кредитів ECTS). Освітня частина інтернатури у закладі вищої або післядипломної освіти складає 6 місяців (936год., 31,2 кредити ECTS) та 3 місяці щорічно (15,6 кредитів ECTS на рік). Практична частина інтернатури проводиться на базі стажування і триває 11 місяців (2496 год., 83,2 кредитів ECTS).

Оскільки для лікаря-інтерна важливо побачити якомога більше хворих із різними інфекційними захворюваннями – кафедра терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти НМУ у цьому плані унікальна. Базами стажування за спеціальністю «Інфекційні хвороби» є: Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України (з єдиним в Україні центром нейроінфекцій, відділеннями для лікування хворих на гепатит та ВІЛ, поліклініка для прийому інфекційних хворих) та Головний військовий клінічний госпіталь (з двома інфекційними (кишкове та повітряно-крапельне) та реанімаційним відділенням).

Завданням лікаря-інфекціоніста є надання спеціалізованої медичної допомоги хворим з інфекційною патологією, зокрема швидкої та невідкладної, застосування сучасних методів дослідження, діагностики, лікування та профілактика інфекційних хвороб.  Майбутні лікарі-інфекціоністи здобудуть необхідні практичні навички та посилять кадровий потенціал системи охорони здоров’я України. Вони працюватимуть у кількох напрямах з лікування кишкових інфекційних хвороб, трансмісивних і нетрансмісивних кров’яних інфекцій, інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів і захворювань інфекційної етіології зовнішніх шкірних покривів. Також проводитимуть протиепідемічні профілактичні заходи, працюватимуть у тісному контакті з лікарями інших спеціальностей і санітарно-епідеміологічною службою, організовуватимуть, виконуватимуть консультації хворих.

Колектив кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця на чолі із завідувачкою, професоркою Оленою Губською докладає максимум зусиль для отримання інтернами теоретичних і практичних навичок, потрібних для успішної роботи сучасного лікаря-інфекціоніста в умовах пандемічних загроз. Викладачами лікарів-інтернів будуть досвідчені фахівці-практики: професор Ігор Зайцев і доцентка Валентина Кірієнко. Фахівці кафедри не тільки сприяють в отриманні лікарями-інтернами якісної освіти та підготують їх до успішної роботи за фахом, сприятимуть у працевлашуванні.

Якщо вас зацікавила можливість навчання в інтернатурі в НМУ імені О.О. Богомольця за спеціальністю «Інфекційні хвороби», звертайтеся на кафедру: +38 (050) 534-92-38 (професор кафедри Ігор Зайцев), +38 (050) 137-81-93 (доцентка кафедри Валентина Кірієнко). Е-пошта: therapy.postgrad@nmu.ua

Кафедра терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології

Інституту післядипломної освіти