Інтернатура НМУ: стати фармацевтом

20.02.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця інтернатура за спеціальністю «Фармація» проходить на кафедрах фармацевтичного факультету: організації та економіки фармації, клінічної фармакології та клінічної фармації, хімії ліків та лікарської токсикології, фармакогнозії та ботаніки, аптечної та промислової технології ліків, загальної і медичної психології. Сучасна команда досвідчених викладачів профільних кафедр і висококваліфікованих фахівців аптечних закладів допомагає фармацевтам-інтернам підвищити їхню теоретичну й практичну підготовку для забезпечення професійної готовності до самостійної діяльності, аби стати фахівцями високого рівня в майбутньому.

За даними Державної служби зайнятості України, у 2023 році в Україні відкрили понад 10 тис. вакансій для фармацевтів. Сучасний фармацевт є затребуваним у різних закладах охорони здоров’я, в аптеках, на аптечних складах, у контрольно-аналітичних лабораторіях, у фармацевтичних компаніях та на підприємствах, у клінічних лікарнях.

Загальна тривалість підготовки в інтернатурі становить 1 рік (1980 год., 66,0 кредитів ECTS). Освітня частина інтернатури у закладі вищої освіти складає 3 місяці (540 год., 18,0 кредитів ECTS). Практична частина інтернатури проводиться на базі стажування і триває 8 місяців (1440 год., 48,0 кредитів ECTS). Базами стажування за спеціальністю «Фармація» є аптечні заклади: аптечні заклади КП «Фармація», ТОВ «Подорожник Київ», ТОВ «МВВ Інструментс», ТОВ «Анела», ТОВ «Фармастор», ТОВ «Цінторг Інвест», ПП «Інфузія».

Освітня частина інтернатури містить декілька окремих курсів, що проходять на відповідних профільних кафедрах. Така підготовка забезпечить у майбутньому оволодіння необхідними професійними компетентностями, серед яких – здатність організовувати та здійснювати діяльність аптечного закладу, забезпечувати населення лікарськими засобами та супутніми товарами, здійснювати діяльність з виготовлення екстемпоральних ліків, проводити контроль якості лікарських засобів, аналізувати соціально-економічні процеси у фармації. Фармацевти-інтерни розв’язують складні спеціалізовані завдання, вчаться критично осмислювати та вирішувати практичні проблеми у професійній фармацевтичній діяльності.

Так, курс «Управління та економіка фармації» закріпить навички використання у професійній діяльності нормативно-правових актів, що регламентують діяльність фармацевтичного сектору охорони здоров’я в Україні, вимог належних фармацевтичних практик, рекомендацій європейських і міжнародних організацій (ВООЗ, FIP, ІСН, PIC/S, ЕМА). Фармацевти-інтерни навчаться  планувати та розраховувати основні економічні показники діяльності аптечних закладів, визначати доступність фармацевтичної допомоги для населення.

Курс «Фармацевтична опіка» проходить на клінічних базах (Університетська клініка НМУ, Охматдит, Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, Київська міська дитяча клінічна лікарня №2) і забезпечує практично-орієнтовані підходи в навчанні з фармацевтичної опіки, менеджменту лікопов’язаних проблем, раціональної антимікробної терапії на основі застосування матеріалів реальної клінічної практики. Потужна університетська база дозволяє використовувати для діагностики та лікування найбільш сучасні методи, зокрема на основі фармакогенетики. Це пояснює той факт, що наші випускники високо затребувані роботодавцями.

Курс «Якість, стандартизація та сертифікація лікарських засобів» забезпечує формування навичок зі стандартизації та контролю якості лікарських засобів як синтетичного походження, так і на основі лікарської рослинної сировини, використання методів аналізу, що дозволяють розробляти й вдосконалювати  систему управління та забезпечення якості в будь-якій ланці фармацевтичної галузі. Інтерни опановують нормативні документи, у яких адаптовано європейські та світові стандарти із забезпечення якості ліків до правового поля України, стандарти належних практик, сучасні настанови ІСН, розглядають стратегію захисту фармацевтичного ринку України від неякісних та/або фальсифікованих лікарських засобів. Також вони мають змогу працювати на сучасному обладнанні (УФ-спектрофотометр, стереомікроскоп, роторний випаровувач, високоефективний рідинний хроматограф, газовий хроматограф, ІЧ-спектрофотометр тощо).

Курс «Фармацевтична технологія» формує вміння виробництва та контролю фармако-технологічних характеристик і біофармацевтичних показників лікарських засобів та інших фармацевтичних продуктів при використанні сучасних зразків виробничого та контрольного обладнання з арсеналу кафедри. Майбутні спеціалісти набувають навичок роботи з обладнанням та сучасною нормативною документацією, що регламентує виробничу діяльність фармацевтичних підприємств в Україні та за її межами.

Вартість освітньої частини підготовки в інтернатурі (3 місяці) складає 11 981 гривень. Усю необхідну для вступу до інтернатури інформацію розміщено на сайті Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця.

У майбутньому, відповідно до наказу МОЗ України №1347 від 25.07.2023 «Про затвердження Переліку циклів спеціалізації та тематичного удосконалення за лікарськими та фармацевтичними (провізорськими) спеціальностями» після навчання в інтернатурі за спеціальністю «Фармація» можна буде пройти цикли спеціалізації:

  • зі спеціальності «Клінічна фармація» (кафедра клінічної фармакології та клінічної фармації у співпраці з Центром з контролю та профілактики захворювань США);
  • зі спеціальності «Організація і управління фармацією» (кафедра організації та економіки фармації);
  • зі спеціальності «Фармація / загальна фармація» (кафедра організації та економіки фармації).

Інтернатура за спеціальністю «Фармація» в НМУ імені О.О. Богомольця – це чудова можливість отримати якісну освіту та підготуватися до успішної роботи за фахом, а також в майбутньому займатися науковою та викладацькою діяльністю.

Зацікавило навчання в інтернатурі НМУ, щоб стати професіоналом зі спеціальності «Фармація»? Звертайтеся: hala.liliia@gmail.com, (050) 353-05-71 (Гала Лілія Олексіївна).

За інформацією кафедри організації та економіки фармації