Хірурги НМУ провели операцію з реконструкції обличчя пацієнту, що постраждав під час ракетного обстрілу

11.05.2023

Хірурги кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Андрій Копчак, Євген Шуминський,  Тетяна Павличук та Роман Козак відновили пошкоджені кістки черепа пацієнту, відновлення яких неможливо було забезпечити класичним шляхом.

У результаті осколкових поранень пацієнт отримав дефект лобної та деформацію тім’яної кістки, вилицевих кісток та носа. Наші лікарі, спільно з колегою, нейрохірургом Сергієм Слісаренко Київської лікарні швидкої медичної допомоги прийняли рішення застосувати індивідуалізовані конструкції, які повністю відповідатимуть формі черепа пацієнта до травми. Перед операцією також було створено модель майбутніх конструкцій пацієнтспецифічних імплантів, а необхідні елементи надруковано на 3D-принтері.

Реконструктивно-відновне втручання тривало близько 6 годин, у ході якого команді хірургів вдалося забезпечити реконструкцію обличчя пацієнта, попереду на нього чекає низка оперативних втручань з відновлення м’яких тканин.

За інформацією кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій