ХІІІ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «СПЕЦІАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ЗАХВОРЮВАНЬ ЛОР-ОРГАНІВ, КРАНІОФАЦІАЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ТА ОРГАНА ЗОРУ»

18.03.2021

18 березня 2021 року в аудиторії №3 імені В.Ф.Войно-Ясенецького (Святителя Луки Кримського) розпочала роботу науково-практична конференція з міжнародною участю «Спеціальні питання діагностики та лікування захворювань ЛОР-органів, краніофаціальної ділянки та органа зору».

Пленарне засідання у змішаному режимі відкрив і вів надалі перший проректор з науково-педагогічної  роботи та післядипломної освіти, професор О.М.Науменко. «Ми раді вітати, – зазначив у вступному слові Олександр Миколайович, – учасників ХІІІ науково-практичної конференції, яка проходить у дуже непростий для нашої країни період». Він наголосив на тому, що значну частину учасників конференції становлять студенти, зокрема й іноземні громадяни, і, крім членів журі – академіків і професорів зі світовим ім’ям, – представив членів оргкомітету голову Товариства молодих учених і спеціалістів Ірину Костюк, в.о.голови ради Студентського наукового товариства імені О.А.Киселя Наталію Зохнюк, членів СНТ імені О.А.Киселя Романа Павленка і Петра Размука.

Чотири «лекції професорів», як їх назвав модератор, запам’ятаються учасникам конференції як блискучі зразки наукових доповідей-презентацій, які вражали набором фактів, свіжістю порушуваних проблем.

Завідувач кафедри оториноларингології, професор Ю.В.Дєєва озаглавила свою лекцію як «Літопис…». Юлія Валеріївна зупинилася на яскравих моментах історії, починаючи з 1884 року, пов’язаних з діяльністю Миколи Маркіяновича Волковича, Миколи Павловича Трофимова та інших. Вона віддала належне репресованому і фізично знищеному сталінським режимом видатному українському вченому О.М.Пучківському тощо.

Не менший інтерес викликала тема лекції завідувача кафедри офтальмології, професора Д.Г.Жабоєдова «Безшовна фіксація ІОЛ при відсутності капсульної підтримки». Дмитро Геннадійович не тільки чітко і доступно виклав досить складний матеріал, а й дуже яскраво його проілюстрував за допомогою відео.

Професор кафедри нейрохірургії В.В.Медведєв викликав своєю лекцією пожвавлення в залі, а також короткі репліки модератора – професора О.М.Науменка і наступного доповідача – професора В.О.Маланчука. І річ не тільки в «інтригуючій» назві лекції – «Патофізіологія нокауту, або що нам відомо про механізми основного симптому черепно-мозкової травми», а й у тому, що в ході своєї доповіді Володимир Вікторович досить докладно зупинився на дуже цікавій в історії української медицини постаті – Володимирові Олексійовичу Беці.

Завершив перше пленарне засідання завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, член-кореспондент НАМН України, Заслужений діяч науки і техніки України, професор В.О.Маланчук лекцією «Хірургічне лікування пухлин середньої зони обличчя», зазначивши перед початком доповіді, що торкатиметься й інших проблем своєї галузі.

Після перерви відбувся майстер-клас «Металостеосинтез – спосіб іммобілізації фрагментів щелепи при переломах», який провів доцент кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку В.П.Єфименко.

19 березня конференція продовжить роботу. На пленарному засіданні буде представлено 15 доповідей молодих учених і студентів, Цього ж дня учасники ознайомляться і з 13 стендовими доповідями.

                                                                                                          

Прес-центр