Гуртківці опановували тестування та діагностику ВІЛ-інфекції

26.03.2024

На базі Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом нещодавно відбулося спільне засідання студентських наукових гуртків кафедр інфекційних хвороб та дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Гуртківці ознайомились з особливостями роботи з пацієнтами з ВІЛ-інфекцією, поглибили свої знання про клінічні симптоми різних стадій та практичні аспекти діагностики цього захворювання.

Цікаву доповідь представила учасникам дитяча лікарка-інфекціоніст Центру, кандидатка медичних наук Ірина Раус. Вона поділилась власним досвідом ведення пацієнтів з позитивним ВІЛ-статусом, ознайомила гуртківців з історіями хвороб деяких пацієнтів. Особливо студентів зацікавили правові аспекти спілкування з особами з позитивним ВІЛ-статусом та їх оточенням. Учасники засідання закріпили отримані знання шляхом проведення діалогів, де спробували себе як в якості лікаря, так і в якості пацієнта. Також лікарка розповіла про своєчасне призначення антиретровірусної терапії, що є важливим фактором для прогнозу захворювання. І важливість вміння переконати пацієнта з підозрою на ВІЛ-інфекцію в необхідності проведення лабораторного обстеження.

Наступна частина засідання гуртка була присвячена практичним аспектам діагностики ВІЛ-інфекції. Під час майстер-класу студенти розглянули можливості лабораторної діагностики, види тест-систем, які використовуються для визначення ВІЛ-статусу. Для проведення скринінгового аналізу на наявність сумарних антитіл IgG та IgM до ВІЛ 1-го та 2-го типів у крові або слині людини використовують швидкі тести. Такі тест-системи працюють за принципом імунохроматографічного аналізу з візуальним обліком результатів тестування. Після детального ознайомлення з інструкціями до тестів гуртківці перейшли до формування практичних навичок. За бажанням і згодою кожен зміг взяти участь у проведенні тестування. Для визначення антитіл в крові використовували капілярну кров. Інтерпретацію результату тестування проводили через 15 хвилин після внесення зразка в лунку. Для визначення антитіл в слині використовували спеціальну  поглинаючу подушечку, яку спочатку потрібно прикладати до ясен для просочування слиною, а потім занурювати у спеціальну пробірку з буферним розчином. Інтерпретацію результату тестування проводили через 20 хвилин після внесення зразка в пробірку. Результат тестів вважається негативним, якщо кольорова смуга з’являється лише в контрольній зоні, позитивним – якщо кольорова смуга є як в контрольній, так і в тестовій зоні.

Спільне засідання СНГ кафедри інфекційних хвороб та СНГ кафедри дитячих інфекційних хвороб видалося насиченим, за активної участі студентів. Сподіваємось, що набуті знання та практичні навички допоможуть майбутнім фахівцям в їх нелегкій, але такій благородній справі.

За інформацією кафедр інфекційних хвороб та дитячих інфекційних хвороб