Фахівці НМУ вивчали проєкт з інтеграції програми ВООЗ у додипломну та післядипломну освіту

29.04.2024

Нещодавно співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли участь у потужному заході «Тренінг тренерів» у межах проєкту з інтеграції mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) у додипломну та післядипломну освіту. Захід відбувся за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я у партнерстві з Координаційним центром КМУ/Mental Health UA та Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи Олени Зеленської «Ти як?».

Що важливо, проєкт з інтеграції mhGAP у додипломну та післядипломну освіту дозволить забезпечити сталість підготовки медичних працівників первинної ланки щодо ведення поширених психічних розладів.

Слухачами тренінгу стали фахівці кафедр медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії, психіатрії та наркології, терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології, акушерства, гінекології та неонатології Інституту післядипломної освіти нашого Університету.

Програма ВООЗ mhGAP спрямована на можливість отримати послуги з психічного здоров’я у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, що робить їх значно доступнішими для людей. У межах тренінгу, в якому разом з фахівцями НМУ імені О.О. Богомольця взяли участь співробітники Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, учасники поглибили знання та розібрали важливі практичні кейси. Зокрема, разом із тренерами програми mhGAP Ганною Морванюк, Олегом Шульцем і доценткою кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ Галиною Науменко опрацювали практичні кейси для працівників первинної медичної допомоги при веденні психічних розладів.

Також участь у заході взяв офіційний представник ВООЗ в Україні, доктор Ярно Хабіхт, з яким слухачі обговорили актуальні для нашої країни проблеми у сфері медицини та психічного здоров’я зокрема.

Отримані знання є важливими для практичної ланки охорони здоров’я. Водночас проведення таких заходів є початком плідної співпраці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з ВООЗ та Всеукраїнською програмою ментального здоров’я за ініціативи Олени Зеленської «Ти як?» з метою започаткування програми mhGAP для студентів нашого Університету.

Вже найближчим часом разом з ВООЗ та профільними кафедрами НМУ розпочнеться розробка моделі інтеграції mhGAP у навчальні програми.

Нагадаємо, що у Національному медичному університеті для підтримки ментального здоров’я учасників освітнього процесу розробили різні платформи, скориставшись якими можна отримати консультацію професійних психологів:

 За інформацією кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії

Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ