Дослідження аспірантки НМУ оптимізує діагностику ураження нервової системи при COVID-19 у дітей

08.05.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся успішний захист дисертації молодої вченої Ірини Серякової на здобуття ступеня доктора філософії. Наукову роботу аспірантка присвятила розв’язанню актуального завдання в дитячій інфектології, зокрема з підвищення ефективності діагностики ураження з боку нервової системи при COVID-19 у дітей, на підставі дослідження біомаркерів та аналізу клінічних показників.

Наслідки пандемії COVID-19 продовжують викликати серйозну стурбованість серед лікарів та науковців у всьому світі, зокрема щодо впливу на здоров’я дітей, ураження не тільки респіраторної, але й нервової систем. Неврологічні ускладнення COVID-19 вимагають комплексного підходу до діагностики, тому зростає потреба у вивченні нових діагностичних підходів.

Так, під керівництвом завідувача кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця, професора Сергія Крамарьова аспірантка Ірина Серякова виконала дослідження присвячене вивченню доцільності використання біомаркерів та їх прогностичної цінності для удосконалення діагностики ураження нервової системи і ускладненого перебігу COVID-19 у дітей. До проведення дослідження молода вчена залучила 945 дітей віком від 1 місяця до 18 років з лабораторно підтвердженим діагнозом COVID-19, які проходили стаціонарне лікування.

У межах виконання роботи науковиця вивчила особливості клінічної картини COVID-19 у дітей викликаного різними серотипами вірусу та дослідила клінічні особливості ураження нервової системи при цьому захворюванні. Вона вперше вивчила доцільність використання біомаркерів (нейрон-специфічної енолази, протеїну S100 та Е-селектину) при коронавірусній інфекції та визначила їх прогностичне значення щодо розвитку ураження нервової системи у дітей. Також показала кореляційний зв’язок між рівнем біомаркерів та тяжкістю COVID-19 у дітей і визначила порогові значення для прогнозу появи клінічних симптомів ураження нервової системи та ускладненого перебігу. Аспірантка НМУ вперше оцінила роль ендотелію в етіопатогенезі неврологічних ускладнень в контексті коронавірусної інфекції.

Базуючись на даних отриманих результатів дослідження, Ірина Серякова запропонувала залучити відповідні біомаркери до діагностичного алгоритму ведення пацієнтів з ускладненим перебігом COVID19. Такий спосіб діагностики сприяє прогнозуванню ризику виникнення симптомів з боку нервової системи та розвитку ускладненого перебігу COVID-19 у дітей. Оскільки підвищення рівня Е-селектину в сироватці крові асоціюється також з ураженням судинної стінки при бактеріальних, вірусних захворюваннях та септичному шоку, це дозволяє розглядати його як корисний біомаркер для прогнозу ускладненого перебігу інфекційних захворювань у дітей.

Результати дослідження науковиці нашого Університету вже впроваджені в роботу Київської міської дитячої клінічної інфекційної лікарні. Водночас теоретичні положення дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі на кафедрі дитячих інфекційних хвороб нашого Університету.

Спеціалізована вчена рада, під головуванням завідувача кафедри педіатрії післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця Юрія Марушка, ухвалила рішення присудити Ірині Серяковій науковий ступінь доктора філософії у галузі 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 228 «Педіатрія». Вітаємо молоду вчену та її наукового керівника з захистом дисертації і бажаємо успішної реалізації нових наукових ідей!

Пресцентр НМУ