ДОПОВІДЬ ПРОФЕСОРА О.П.ВОЛОСОВЦЯ «ДО 180-РІЧЧЯ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ» НА НАУКОВІЙ ІСТОРИКО-ТЕРМІНОЛОГІЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ «30-РІЧЧЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ І ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ЛІКАРСЬКЕ ТОВАРИСТВО»

01.07.2021

30 червня 2021 року – у річницю відновлення Всеукраїнського лікарського товариства – у приміщенні Національної наукової медичної бібліотеки України, що на вулиці Льва Толстого, відбулася наукова історико-термінологічна конференція ВУЛТ «30-річчя Незалежності України і Всеукраїнське лікарське товариство».

Зі вступним словом перед початком конференції, яку вів голова історико-термінологічної комісії  ВУЛТ, доктор Станіслав Нечаїв, виступив президент товариства Олег Мусій, який наголосив на важливості історії медицини України як окремої і повноправної наукової дисципліни. Після того, як учасників конференції привітали професор Ірина Мазур і голова правління ВУЛТ Даніель Карабаєв, а Станіслав Нечаїв зачитав теплі напутні слова почесного президента ВУЛТ, академіка НАМН України Любомира Пирога, який за станом здоров’я не зміг взяти участь у заході, Олег Мусій мав змогу докладніше зупинитися на темі історії медицини в Україні у своїй доповіді.

Жвавий інтерес присутніх викликала доповідь завідувача кафедри педіатрії №2 НМУ імені О.О.Богомольця, професора О.П.Волосовця «До 180-річчя Національного медичного університету імені О.О.Богомольця», співавторами якої є перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор О.М.Науменко, професори-педіатри С.П.Кривопустов, А.Я.Кузьменко і І.О.Логінова. Олександр Петрович побудував презентації доповіді як своєрідну екскурсію старим Києвом, докладно зупинившись на таких постатях історії нашого Університету, як перший декан медичного університету Святого Володимира В.О.Караваєв, а також М.І.Пирогов, В.Ф.Войно-Ясенецький, Г.Є.Рейн, Фридріх Меринг та інші.

На цілих 6 тисячоліть углиб віків перенесла учасників конференції професор Ірина Мазур. Витоки історії медицини на теренах України слід шукати саме там, у трипільських протомістах на Черкащині, вивчаючи такі артефакти, як стилізована теракотова пластика – антропоморфні жіночі фігурки, які мали і прикладне значення як своєрідні медичні інструменти.

З доповіддю «Визначення інформаційно-аналітичної функції управління» виступив професор Яким Ізраїльович Літвак з Одеси. Ця тема теж була однією з провідних на конференції – тема самоуправління в медицині, що знайшло відображення в прийнятій Резолюції: «Поставити перед органами влади України питання необхідності якнайшвидшого прийняття Закону про лікарське самоврядування».

                                                                                                            

Прес-центр