До Всесвітнього дня здоров’я у НМУ обговорили важливість забезпечення права на здоров’я

08.04.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця 5 квітня відбулася традиційна щорічна міжнародна науково-практична конференція до Всесвітнього дня здоров’я. Учасниками заходу стали провідні вчені з Польщі, Швеції, Канади, Грузії, Молдови та України. Конференція, організована нашим Університетом у співпраці з Національною академією медичних наук України та Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, відбулася у змішаному форматі під гаслом «Моє здоров’я – моє право».

Відкрив Конференцію перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця Олександр Науменко. Професор наголосив, що в Університеті завжди відзначають важливі події, однією з яких є Всесвітній день здоров’я. Щорічно з 2007 року відбуваються міжнародні науково-практичні конференції та едукаційні заходи, мета яких підіймати питання громадського здоров’я. Гасло цьогорічної конференції обрали невипадково, адже наразі у світі, зважаючи на епідемії, економічні, екологічні кризи, надзвичайні ситуації та війни, право мільйонів людей на здоров’я перебуває під загрозою. Це питання є надзвичайно актуальним і для України, яка зазнає воєнної агресії.

З вітальним словом до учасників події звернулися голова підкомітету з питань охорони здоров’я Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Максим Перебийніс, Президент НАМН України Віталій Цимбалюк, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Михайло Росада. Долучилися також генеральний директор Київського міського центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Сергій Чумак, начальник Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві Олег Рубан, генеральний секретар Світової федерації українських лікарських товариств Іван Сорока, президент Польського товариства громадського здоров’я, професор Анджей Маріуш Фал (м. Варшава), заступник директора Інституту громадського здоров’я Ягеллонського університету Томаш Боченек (м. Краків, Польща), координатор проєкту Університету Гетеборга з питань мобільності у рамках програми Erasmus+ Віолетта Дубовик (Швеція).

Організатором конференції виступила кафедра громадського здоров’я НМУ, яку очолює професорка Тетяна Грузєва. У межах проведення конференції учасники заслухали та обговорили понад 30 доповідей на пленарному і двох секційних засіданнях, представили 13 стендових доповідей. Науковими досягненнями та здобутками поділилися представники вітчизняних наукових та освітніх установ, закладів охорони здоров’я з різних регіонів України та з-за кордону. Основними напрямами роботи стали правові та етичні засади охорони здоров’я, розбудова системи громадського здоров’я, сучасні виклики та загрози для здоров’я населення, охорона здоров’я в умовах надзвичайних ситуацій і воєнного стану, доступність і якість медичної допомоги, електронна система охорони здоров’я та інші.

У ході засідань конференції обговорювали різні аспекти реалізації права на здоров’я, принципи «Здоров’я для всіх», питання забезпечення доступності та якості послуг охорони здоров’я та протидії сучасним викликам і загрозам, зменшення ризиків для здоров’я, формування здорового способу життя, окреслили пріоритетні напрями для забезпечення права на здоров’я.

Учасниками конференції стали науковці інститутів НАМН та НАН України, зокрема Інституту громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМН України, Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини, Центру превентивної медицини Державного управління справами.

Активною була участь викладачів закладів вищої та післядипломної освіти України, зокрема НМУ імені О.О. Богомольця, Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, Дніпровського державного медичного університету, Івано-Франківського національного медичного університету, Львівської медичної академії імені Андрея Крупинського, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Своїми науковими здобутками поділилися з учасниками конференції першокурсники та студенти ІІ курсу НМУ імені О.О. Богомольця, які вже працюють над кваліфікаційними роботами магістрів.

Матеріали конференції будуть надруковані у квітневому номері наукового журналу «Wiadomosci Lekarskie» та вітчизняному фаховому виданні, журналі «Клінічна і профілактична медицина», що індексуються у наукометричній базі Scopus.

 

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри громадського здоров’я Навчально-наукового

інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини