«Професор В. Ф. Войно-Ясенецький (святитель Лука) – видатний хірург і духовний діяч»: до 60-річчя від дня смерті

11.06.2021

До легендарних постатей ХХ століття, в житті і світогляді яких органічно поєднались віра і медицина, наука і релігія, совість і обов’язок, належить випускник медичного факультету Київського університету св. Володимира Валентин Феліксович Войно-Ясенецький, архієпископ Симферопольський і Кримський Лука (1877-1961).  Все його життя було подвигом в ім’я служіння Богу і людині, який увінчався не тільки людською вдячністю, а й небесною славою, канонізацією православною церквою архієпископа Луки, як Святого нашого часу.

Народився Войно-Ясенецький 27 квітня 1877 року у Керчі в родині фармацевта. Згодом сім’я переїхала до Києва. В юнацькі роки Валентин Феліксович захоплювався малюванням, навіть мріяв про вступ до Академії мистецтв. Але після деяких вагань вибрав Київський університет св. Володимира – спершу юридичний, а через рік перевівся на медичний факультет, який закінчив з відзнакою (1903).

Під час російсько-японської війни Войно-Ясенецький працює завідувачем хірургічного корпусу в Читі, набуває перший хірургічний досвід. Повернувшись із Забайкалля, Валентин Феліксович працює земським лікарем. Багато оперував: на кишково-шлунковому тракті, серці, головному мозку, нирках. Він не визнавав ніякої спеціалізації – земський лікар повинен усе вміти. До 1914 року Войно-Ясенецький вже має 15 наукових праць, зокрема про способи анестезії. Для вивчення реґіонарної анестезії Валентин Феликсович їде до Москви, працює в інституті топографічної анатомії та оперативної хірургії під керівництвом професора Ф. Рейна. Монографію «Реґіонарна анестезія» з малюнками автора у 1916 році Войно-Ясенецький захистив як докторську дисертацію. І знову численні операції. Він пропонує свій спосіб перев’язки селезінкової артерії під час видалення селезінки, методику видалення слізного мішечка під час лікування рогівки ока та ін.

У 1934 році вийшла друком монографія В. Ф. Войно-Ясенецького «Нариси гнійної хірургії» – праця фундаментальна, у ній узагальнено великий, досвід і ерудицію лікаря, талант літератора. Книга милосердя, як називали її, не втратила своєї актуальності дотепер. Робота написана із глибоким знанням хірургії, пройнята любов’ю до страждаючої людини. Валентин Феліксович писав: « Життя повинно мати вищий смисл добра. З цієї точки зору діяльність лікаря одна з найвищих…».

З 1946 р. і до кінця свого життя Архієпископ Лука очолював Симферопольську єпархію. В. Ф. Войно-Ясенецький не тільки теоретично (праця «Наука і релігія»), а й практично, всім своїм життям, довів сумісність релігії та медицини, віри в Бога та науки. Квінтесенцією особистого духовного досвіду, світоглядним заповітом архієпископа Луки є книга «Дух, душа і тіло». Роботу над нею Владика розпочав ще у 20-ті роки, а завершив у 1945-1947 рр. Центральною проблемою книги стала проблема «Бог – світ – людина». Войно-Ясенецький вважав: «Духовна енергія, яка сходить від Духа Божого, енергія любові керує всією природою і все животворить…».

В останні роки життя В.Ф. Войно-Ясенецький часто хворів, зовсім осліп, але до останку зберіг ясність мислення і добру пам’ять. В ім’я Святителя Луки 22 грудня 2009 р. в м. Києві, біля Національного медичного університету імені О. О. Богомольця був освячений храм, а в 2010 році в морфологічному корпусі нашого університету були відкриті меморіальна дошка і барельєф на честь професора В. Ф. Войно-Ясенецького. В цей же час відбулося відкриття й освячення лекційної аудиторії імені В. Ф. Войно-Ясенецького – Святителя Луки – видатного випускника Університету, ім’я якого навіки занесено на скрижалі духовної і професійної спадщини  Alma mater.

До дня пам’яті професора В. Ф. Войно-Ясенецького співробітниками бібліотеки НМУ імені О. О. Богомольця представлено книжково-ілюстративну виставку.  На виставці представлено праці великого хірурга, автобіографія – «Я полюбил страдания»,  наукові статті про нього. Експозиція  налічує близько 30 джерел. Праці професора В. Ф. Войно-Ясенецького представлені в систематичному каталозі, алфавітному каталозі, а публікації про нього в картотеці персоналій.

Виставка експонується в Бібліотеці (стоматологічний корпус, бібліотека, 2-й поверх).

 

Бібліотека НМУ