ДЕЯКІ ПІДСУМКИ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ У СВЯТОГІРСЬКУ НА ДОНЕЧЧИНІ

13.07.2021

8-9 липня 2021 року в м. Святогірську завдяки спільній праці кафедри травматології та ортопедії НМУ імені О.О. Богомольця, департаменту охорони здоров’я ДонОДА, ВГО «Українська асоціація ортопедів-травматологів», Донецького національного медичного університету, НВМКЦ «Головний військовий клінічний госпіталь», Української військово-медичної академії МОУ, ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України» та видавничого дому «Заславський» було проведено традиційне засідання ортопедів-травматологів Донецької області.

У зв’язку з послабленням карантинних обмежень, робота конференції проводилась у змішаному режимі. У вступних промовах до учасників засідання звернулись директор департаменту охорони здоров’я ДонОДА В.В.Колесник, проректор з науково-педагогічної та наукової роботи  ДонМУ О.Є.Чернишова, віце-президент асоціації ортопедів-травматологів України професор О.А.Бур’янов. Про успіхи, надбання та перспективи травматологічної спільноти Донецької області доповів головний лікар Донецької обласної травматологічної лікарні В.Г.Климовицький.

Першу доповідь було присвячено перспективам розвитку військової хірургії та травматології. Наголошено було на тому,  що взаємна співпраця цивільних та військових лікарів не лише має значні здобутки, а й продовжує набирати оберти.

Окрім виступів організаційного змісту, було чимало клінічних доповідей, у яких висвітлювались досягнення у лікуванні вогнепальних поранень хребта, великих суглобів, множинних переломів довгих кісток, заміщення вогнепальних дефектів кістково-пластичними операціями, системи лікування пацієнтів з ампутаціями кінцівок, пухлин кісток та суглобів, політравми у дітей, імплант-асоаційованої інфекції, кіст колінного суглоба, заміщення кісткових дефектів за допомогою регенераторних технологій.

Під час технологічного симпозіуму відпрацьовувались питання телемедицини та дистанційного моніторингу рухів, сучасних принципів лікування пацієнтів з дегенеративними ураженнями суглобів та хребта.

Можна зробити висновок, що конференція об’єднала досягнення різних напрямків ортопедії і травматології.

У рамках роботи конференції відбулася розширена нарада завідувачів кафедр травматології та ортопедії ВНМЗ України з організації навчального процесу з питань бойової травми та військово-польової хірургії та особливості підготовки лікарів-інтернів з фаху “травматологія та ортопедія”, а також  хірургії ушкоджень в умовах сьогодення.

Головної мети симпозіуму було досягнуто – це об’єднання різних напрямків, спеціалістів, регіонів для досягнення спільної цілі – покращення результатів лікування пацієнтів ортопедо-травматологічного профілю.

      

Прес-центр за матеріалами кафедри травматології та ортопедії