ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ФАКУЛЬТАТИВНОЇ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ З ФІЗИКИ ЖИВОГО ТА БІОЕТИКИ

08.04.2022

1 квітня 2022 року відбулося чергове дистанційне засідання школи-семінару  «Проблеми фізики живого та біоетики» на тему «Гематологічні характеристики. Принципи роботи автоматичного гематологічного аналізатора».

Це перше засідання  школи-семінару з фізики живого під час складних умов воєнного стану у нашій країні.   Підготовка та проведення цього засідання здійснювалося за високої активності студентів (у першу чергу студентів педіатричного факультету, що проходять на кафедрі медичної та біологічної фізики та інформатики  спецкурс за вибором з медичної апаратури).

Тематика засідання стала додатковим внеском  самих студентів у популяризацію науково-природничих знань серед студентів першого курсу.  Доповідачі (студенти педіатричного факультету    Сергій Крадьонов, Євгенія Годік, Олександра Кондрюкова та Варвара Козурак) розповіли учасникам заходу та дали відповіді на  такі запитання: Що таке гемологічний аналіз? З чого складається кров? Що таке гематологічний аналізатор та який  принцип його роботи? Які характеристики вимірює гематологічний аналізатор?

Науковими керівниками під час підготовки студентами доповіді були доценти Анатолій Єгоренков та Вікторія Пащенко.   Багато студентів після заходу висловлювали свої думки з приводу змісту теми засідання та якості доповіді-презентації: «Не буду приховувати, лекція-презентація була неймовірною: зв’язаний, системний, обґрунтований виклад…» (Ангеліна Іллюшко), «…Доповідь-презентація студентів допомогла мені більше заглибитись у тему, щоб не просто зазубрювати поняття і визначення, а дійсно розібратися у будові і фізичних принципах роботи автоматичного гематологічного аналізатора… Мені дуже сподобалося, що студенти подали інформацію не лише зі сторони фізики, але й зачепили гістологію з детальним описом гематокриту. Це чудовий приклад синтетичного застосування знань, коли тема висвітлюється всебічно » ( Владислава Єрьоміна), «… На мою думку, семінар був дуже інформативним для кожного студента-медика, адже знання з гематологічного аналізу на перетині біофізики, медичної техніки та медицини є важливими і потрібними для кожного майбутнього лікаря…» (Злата Голобор).

Свою  точку зору висловили також інші студенти першого курсу  педіатричного факультету (Дарина Жир, Олеся Костюк, Наталя Тузовська). Подібні  відгуки дають студентам-доповідачам мотивацію для подальшої просвітницької діяльності у галузі науково-природничих дисциплін для медичної освіти.

Приклад  розробленого нами раніше інформаційного матеріалу для теми даного засідання можна побачити за посиланням (відео-зйомка роботи апарата автоматичного гематологічного аналізатора відбувалась в Інституті ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка  НАМН України):  https://www.youtube.com/watch?v=TU45qq6XyE4 .

 

Прес-центр за матеріалами семінару