БОРОТЬБА З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ ЯК ГЛОБАЛЬНОЮ ПРОБЛЕМОЮ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ОЧИМА СТУДЕНТІВ

24.03.2021

Доброю багаторічною традицією кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я є підготовка та проведення науково-освітніх заходів, приурочених до міжнародних днів, пов’язаних із здоров’ям, спільно зі студентами-гуртківцями та викладачами.

З огляду на відзначення Всесвітньою організацією охорони здоров’я 24 березня Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, чергове онлайн-засідання студентського наукового гуртка кафедри було присвячено саме цій проблемі громадського здоров’я.

Запрошеним спікером засідання був академік Національної академії наук вищої освіти України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології  НМУ імені О.О.Богомольця, доктор медичних наук, професор  Р.Г.Процюк .

У своєму виступі перед студентами Раду Георгійович висвітлив сучасний стан поширеності туберкульозу серед населення світу, Європи та України, особливості та тенденції захворюваності, медико-соціальну значущість проблеми. Особливу увагу було приділено поширеності мультирезистентного туберкульозу. Доповідач акцентував увагу на стратегічних напрямах протидії захворюваності на туберкульоз, насамперед, на профілактичному векторі в охороні здоров’я, діагностиці та ранньому виявленні цієї патології.

Презентація тематичних матеріалів викликала жвавий інтерес та активне обговорення піднятих проблем учасниками засідання.

Цікавими були підготовлені гуртківцями доповіді на тему «Від перших успішних кроків у лікуванні туберкульозу до лікарської мультирезистентності», яку презентував студент Кравченко Владислав,та «Пандемія COVID-19 і туберкульоз – вплив та наслідки», яку висвітлила студентка Солодка Ірина.

В доповіді студента В. Кравченка «Від перших успішних кроків у лікуванні туберкульозу до лікарської мультирезистентності» було розкрито історичні аспекти боротьби з туберкульозом, наведено нові неопубліковані раніше дані про роль окремих видатних особистостей, показано сучасні проблеми мультирезистентного туберкульозу на глобальному, регіональному та національному рівні з використанням даних ВООЗ, ЄРБ ВООЗ, ЦГЗ України.

Презентація студентки І.Солодкої «Пандемія COVID-19 і туберкульоз – вплив та наслідки» була присвячена особливостям перебігу туберкульозу в умовах пандемії, інтерпретації статистичних даних, існуючим загрозам поєднаної дії та заходам протидії.

Доповіді викликали жваву дискусію та низку запитань учасників, на які було отримано вичерпні відповіді академіка Р.Г. Процюка, асистента Н.Ю.Слуту, інших доповідачів та учасників.

Традиційно гуртківці обговорили березневий календар подій, які відзначаються під егідою ВООЗ, та підготовку до відзначення Всесвітнього дня здоров’я 7 квітня 2021 року.

 

Кафедра соціальної медицини та громадського здоров’я