БІБЛІОТЕЦІ НМУ ВИПОВНИЛОСЯ 180 РОКІВ! ВІТАЄМО КОЛЕГ ІЗ ЮВІЛЕЄМ!

23.12.2021

Своє 180-річчя відзначає сьогодні наша бібліотека, історія якої міцно пов’язана із славетною історією НМУ імені О.О. Богомольця. Розповідає її директор Людмила Василівна Папуша:

“Бібліотека Національного медичного університету імені О. О. Богомольця має велику історію. Цього року вона святкує 180-річний ювілей. 180 років пройденого шляху – це історія, праця, книги, особистості. Це – багатство Університету та об’єднуючий елемент освіти, науки, виховання, дозвілля. Заснована в 1841 році як бібліотека медичного факультету Імператорського університету Святого Володимира на базі фондів Віленської (Вільнюської) медико-хірургічної академії, бібліотека нараховувала близько 130 книг медичної тематики. У 1929 р. вона набула статусу бібліотеки Київського медичного інституту з книжковим фондом понад 100000 примірників.

За значний історичний проміжок часу відбулося надзвичайно багато змін. На сьогодні значення бібліотеки визначається не тільки розміром і складом фонду, а й послугами, які вона може надати користувачеві. Сучасні бібліотеки закладів вищої освіти позиціонують себе вже не як книгозбірні, а як місця, де користувачеві надається можливість розвиватися як особистості, як науковцю, опрацьовуючи потоки інформації, розвиваючи та вдосконалюючи свої здібності, комунікацію. Зрештою, бібліотека стає тим місцем, куди просто хочеться повернутися (віртуальна екскурсія бібліотекою). Для кращого розуміння напрямку розвитку бібліотеки Національного медичного університету імені О. О. Богомольця у 2019 р. було проведено опитування серед студентської молоді різних курсів навчання, ключовими запитаннями якого були: «Якою, на Ваш погляд, має бути сучасна університетська бібліотека?», «Чи знаєте Ви, що наша бібліотека має власний сайт і сторінки у соціальних мережах?», «Яку інформацію Ви хотіли б бачити на наших сторінках у соціальних мережах?», «Як часто ви заходите на сайт бібліотеки?», «Як часто Ви користуєтесь послугами бібліотеки?». Свої думки з приводу того, якою має бути сучасна бібліотека Університету висловили студенти переважно 2–5 курсів навчання. З їхніх відповідей стало зрозуміло, що бібліотека має бути максимально наближеною до користувача, інформація має бути доступною для студента 24/7, а бібліотекар із зберігача книг повинен трансформуватися у досвідченого та комунікабельного консультанта у підборі необхідної інформації, який досконало володіє навичками пошуку та орієнтується в інформаційному просторі. Адже за якістю обслуговування користувач оцінює і роботу всієї бібліотеки.

Бібліотека НМУ імені О. О. Богомольця обслуговує понад 16 тис. користувачів: студентів, науково-педагогічних працівників, лікарів-інтернів, магістрів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів. Універсальний фонд бібліотеки налічує близько 700 000 примірників книг навчальної, наукової, суспільно-політичної, художньої, довідкової літератури, дисертацій та авторефератів дисертацій. Фонд наукової та навчальної літератури іноземними мовами (англійська, німецька, польська) налічує понад 1300 назв, з яких близько 130 назв англомовних наукових медичних книг видавництва Elsevier. Гордість бібліотеки – фонд рідкісних і цінних видань: література з хімії, медицини, фармації XIX – початку XX століття, праці М. Пирогова, І. Сеченова, С. Боткіна, І Мечникова, О. Богомольця та ін. Найстаршій книзі фонду рідкісних та цінних видань вже понад 200 років. Бібліотека має унікальний фонд періодичних медичних видань (починаючи з 1920-х років). Щороку вона передплачує понад 60 назв наукових фахових періодичних видань з медицини. Орієнтуватись у фонді бібліотеки користувачам допомагає довідково-пошуковий апарат бібліотеки: алфавітний, систематичний, предметний каталоги, тематичні картотеки. Такий пошук інформації не завжди зручний, має певні обмеження в доступі. Тому частина користувачів знаходить інформацію в інтернеті, не задумуючись про її повноту, якість та достовірність. Особливо це стосується літератури для навчання. Сьогодні наші користувачі можуть здійснювати пошук, використовуючи не тільки традиційний довідково-пошуковий апарат, але й електронний каталог та електронні бази даних,  зокрема й розміщені на сайті бібліотеки, які забезпечують доступ до інформації з будь-якої точки доступу, де є мережа інтернет. Бібліотека НМУ імені О. О. Богомольця працює в АБІС «ІРБІС». Електронний каталог бібліотеки http://ek.librarynmu.com сягнув понад 40 тисяч записів. Імідж-каталог «Наукові праці вчених-медиків НМУ імені О. О. Богомольця» дозволяє здійснювати пошук та замовлення документів, не відображених в електронному каталозі. Це праці вчених НМУ, опубліковані до 2019 р. включно. В інституційному репозиторії, ресурсі відкритого доступу, накопичується, систематизується та зберігається в електронному вигляді інтелектуальний продукт наукового загалу Університету. Відкритий ресурс розміщено на сервері Університету в мережі інтернет. Він доступний з будь-якого місця і в будь-який час. Активне впровадження та використання інформаційних технологій вплинуло і на якість роботи бібліотеки та обслуговування користувачів. Читальні зали і абонементи, інтернет та комп’ютерні центри заповнені студентами, інтернами, аспірантами, студентами інших закладів вищої освіти міста Києва. До послуг користувачів відділи навчальної, наукової, суспільно-політичної та художньої літератури; читальні зали з зоною WI-FI та комп’ютерними місцями; інтернет-центр; конференц-зала; методико-бібліографічний відділ; відділи комплектування та наукової обробки документів; відділ книгозберігання.

Бібліотека НМУ імені О. О. Богомольця дедалі більше нарощує свою присутність у соціальних мережах: сторінка у Фейсбук; сторінка в Інстаграм; Телеграм канал; канал Ютуб. Саме тут відбувається продуктивний діалог та інтерактивне спілкування бібліотекарів з читачами та колегами з різноманітних тем: реклама книги та послуг, визначення читацьких смаків та уподобань, обговорення бібліотечних проєктів, фільмів, нових книг тощо. Ми намагаємося залучити якомога більше користувачів на нашу соціальну платформу, щоб вони знали та бачили спектр послуг, які надає бібліотека. Кількість користувачів зростає щомісяця, особливо тих, які заходять з мобільних пристроїв.

Для  обмежених у часі користувачів, які  навчаються дистанційно, є короткий і ефективний шлях до інформаційних ресурсів бібліотеки за допомогою бібліотечного сайту. Всі охочі можуть скористатись рубрикою «Послуги бібліотеки» http://librarynmu.com, розміщеною на сайті бібліотеки, визначитися з запитанням та заповнити онлайн форму. І в короткий термін отримати відповідь з того чи іншого питання.

Бібліотека тісно співпрацює з кафедрами та факультетами Університету. Крім традиційних Днів кафедр, Днів факультетів, Днів науки в Університеті, бібліотека здійснює інформаційний супровід загальноуніверситетських та локальних заходів. Це організація книжкових виставок і інформаційне оформлення експозицій, укладання тематичних списків на замовлення та інші форми роботи. У 2019 р. бібліотека започаткувала серію «Ювілеї особистостей». У зазначеній серії виходять списки та біобібліографічні покажчики до ювілеїв вчених-медиків НМУ імені О. О. Богомольця. Протягом 2019/2021 рр. вийшло 16 випусків зазначеної серії, виданих друком та представлених на сайті бібліотеки http://librarynmu.com/nashi-vydannia в розділі «Наші видання». Методико-бібліографічний відділ бібліотеки готує Календар знаменних та пам’ятних дат «Вчені-медики НМУ імені О. О. Богомольця. Ювілеї року» (презентація).  

Бібліотека є офіційним партнером Української бібліотечної асоціації. Бере участь у проведенні регіональних та всеукраїнських науково-практичних конференцій, он-лайн конференцій, інтернет-форумів, тренінгів, семінарів. Власну бібліотечну історію роботи та комунікації зі студентською молоддю бібліотека описала та подала на конкурс «Найкращих практик  молодіжної роботи в Україні – 2020», організований Міністерством молоді та спорту України спільно з Програмою розвитку ООН в Україні.

Успішна робота бібліотеки НМУ імені О. О. Богомольця була б неможливою без допомоги керівництва Університету, яке підтримує ініціативи бібліотеки, допомагає вирішувати найскладніші поточні питання. Сьогодні бібліотека Національного медичного університету імені О. О. Богомольця – це доступ до знань, інформації, друкованих та електронних джерел. Це – простір для зустрічей, обміну думками, зручні умови для роботи над дипломною чи курсовою роботою, проведення різноманітних заходів, презентацій, виставок та літературно-мистецьких заходів. Колектив бібліотеки докладає всіх зусиль для створення на її базі сучасного інформаційно-бібліографічного та бібліотечного центру, що відповідає найвищим вимогам сучасності.

Попереду реалізація нових корпоративних проєктів, інноваційних планів та задумів задля зміцнення іміджу бібліотеки як культурного та інформаційного простору.

Щиросердно вітаю усіх співробітників НМУ імені О. О. Богомольця та бібліотеки із 180-річним ювілеєм. Бажаю багато позитивної енергії, нових творчих здобутків, щоб іти обраною дорогою, зустрічаючи мудрих і щирих людей, долучаючись до цікавих і різноманітних подій, створюючи щось своє добре, корисне, цікаве”.

Ми приєднуємося до привітань і побажань директора бібліотеки Людмили Василівни Папуші та, у свою чергу, щиро вітаємо колектив бібліотеки і нас усіх із цим прекрасним 180-літнім ювілеєм, бажаємо колегам, які створили сучасний, мультисервісний заклад, міцного здоров’я і успіхів у подальшому впровадженні  нових послуг та інформаційних продуктів.

 

Прес-центр та бібліотека НМУ

 

Публікації, підготовлені бібліотекою до 180-річчя заснування НМУ імені О. О. Богомольця  і до 180-ї річниці  свого заснування

Бібліотека Університету До 180-річчя заснування Національного медичного університету імені О. О. Богомольця  і до 180-ї річниці  свого заснування підготувала низку видань, зокрема:

“БІБЛІОТЕКА НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ О. О. БОГОМОЛЬЦЯ: ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ПОКАЖЧИК” (тут);

“ВЧЕНІ-МЕДИКИ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ – УЧАСНИКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ” (тут).