Американський експерт під час візиту до України поділився досвідом психологічної підтримки військових

16.10.2023

Клінічний психолог і заступник директора з оцінки програм запобігання самогубствам Департаменту у справах ветеранів, представник Американської психологічної асоціації, полковник у відставці Брюс Кроу прочитав лекцію «Психологічна підтримка військовослужбовців протягом циклу служби» у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця. Він розповів про успішні практики та програми з надання психологічної підтримки військовослужбовцям США та членам їхніх сімей, поділився ефективними кейсами. Ці теми резонують з сучасними українським викликами.

Організаторами виступили Координаційний центр психічного здоров’я Кабінету міністрів України спільно з Центром громадського здоров’я.

Доктор Брюс Кроу відзначив, що армія США не має досвіду ведення війни в країні, але має досвід війни в Афганістані та Іраку. Для цих війн стали типовими посттравматичний синдром (ПТСР) та черепно-мозкові травми. Полковник у відставці розповів про військовий профіль у США, що має кілька способів підтримки військових. Тут виконується оцінка психологічного стану військового перед відправленням його до зони бойових дій. Також здійснюється початковий скринінг тих, хто повертається з зони бойових дій для виявлення психологічних проблем. Такий же скринінг виконується щодо військових, які звільняються.

Брюс Кроу відзначив, що у США розроблена Доктрина контролю стресу. За його словами, надання психологічної підтримки у зоні бойових дій дає кращі результати, ніж на відстані чи пізніше. Також були створені мобільні підрозділи з контролю стресу, до складу яких входять 2 психологи (з розрахунку на бригаду). Персонал цих підрозділів здійснює навчання, консультації, лікування, виконує заходи з відновлення військовослужбовців, їх евакуацію та заходи з профілактики стресу. Що важливо, психологи з мобільних підрозділів з контролю стресу працюють спільно з капеланами. Паралельно працює Директорат стійкості армії, який відповідає за підготовку тренінгів зі стійкості, у якому працюють військові капелани. В армії США діє спеціальний протокол з алгоритму дій на полі бою, під час виникнення у військовослужбовця гострої реакції на стрес.

В Америці запроваджена електронна система, де фіксуються всі дані про військовослужбовців. Активно діють програми, як з підтримки військових, так і їхніх родин, виконуються консультації, що стосуються їх здоров’я. Запроваджено інструмент Military One Source, за допомогою якого військовослужбовець може вирішити будь-яке з питань, зокрема буденні.

Також Брюс Кроу повідомив про державну програму з підтримки навчання психологів, докладно розповів про роботу Департаменту у справах ветеранів і Департаменту оборони США.

До дискусії долучилися командувачка Медичних сил ЗСУ, генерал-майор медичної служби Тетяна Остащенко, представники Міністерства оборони України, Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ, Управління психологічного забезпечення МВС, командування сил ТРО та медичних сил ЗСУ, представники Центрального лікувально-евакуаційного управління КМС ЗСУ, Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ, Центру громадського здоров’я МОЗ України, заступники командирів бригад, батальйонів, військовослужбовці, керівники лікарень, госпіталів, відділів управлінь. У заході взяли участь фахівці нашого Університету, зокрема завідувачка кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Олена Хаустова та професор Олег Чабан, завідувач кафедри загальної і медичної психології Михайло Матяш та фахівці цих кафедр.

Перед учасниками круглого столу виступила радниця прем’єр-міністра України Ірина Микичак. Вона наголосила на важливості проведення таких заходів. Адже сьогодні багато військових беруть участь у запеклих боях, продовжують боротьбу за волю українського народу та потребують, з-поміж іншого, психологічної підтримки.

Також на круглому столі виступила Ольга Горбаньова, експертка Координаційного центру психічного здоров’я. Вона розповіла про Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої леді України Олени Зеленської та пояснила роль цієї програми, її цільові групи, завдання та виклики.

Захід надав можливість відверто поспілкуватися з американським експертом. Йшлося про практичні механізми доступності психосоціальної допомоги військовослужбовцям та членам їх сімей, елементи психологічної самодопомоги, збереження психічного здоров’я та як впоратися зі стресом на передовій, про форми відновлення психологічного стану. Учасники отримали важливі знання, необхідні для надання якісної психологічної допомоги військовослужбовцям.

Пресцентр НМУ