6 БЕРЕЗНЯ – ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ГЛАУКОМОЮ

06.03.2020

 

6 березня у всьому світі відзначається «Всесвітній день боротьби з глаукомою». Його започаткували у 2008 році за ініціативи Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA. Ми часто чули фразу, що очі – це дзеркало душі, відображення внутрішнього світу людини. Можливо, це дискусійний вислів, бо науковці вважають, що під час спілкування ми знімаємо інформацію не з очей або з погляду, а  з міміки, пози, жестів нашого співрозмовника. Як би там не було, а очі – це наше все, бо очима ми читаємо, бачимо обличчя своїх рідних і близьких, красу природи, твори мистецтва. Закрийте на мить очі й ви одразу зрозумієте, що ми втрачаємо, коли не бачимо навколишній світ, 90% інформації про який ми сприймаємо за допомогою зору. Найпідступніше захворювання очей – глаукома, день боротьби з якою ми відзначаємо сьогодні. Розповідає завідувач кафедри офтальмології, доктор медичних наук, доцент Дмитро Геннадійович Жабоєдов.

Д.Г.Ж.: За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих на глаукому», на сьогодні глаукома є однією з основних причин сліпоти та слабкозорості. Кількість хворих на глаукому в світі вже доходить до 100 млн. осіб. При цьому з 28 млн. сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір у зв’язку з цим захворюванням.

  • А яка статистика в Україні?

Д.Г.Ж.: На сьогодні в Україні офіційно нараховується 220 тисяч пацієнтів із глаукомою. Припускають, що їх значно більше – близько пів мільйона, тому що не всі хворі стоять на обліку. У зону ризику порушення зору потрапляють гіпертоніки, хворі на цукровий діабет та люди старше 50-ти років. Початок недуги підступний і протікає безсимптомно. Причиною захворювання на глаукому є підвищення внутрішнього очного тиску і, якщо його не лікувати, це часто призводить до повної втрати зору.

  • Чи існують новітні методи відновлення зору, втраченого внаслідок глаукоми?

Д.Г.Ж.:  Нажаль, ні. Незважаючи на прогрес у методах лікування, глаукома є однією з ключових причин зниження зору і невиліковної сліпоти. Однак, своєчасна діагностика, правильне лікування з регулярним контролем допомагають зберегти зорову функцію. Чому у нас щороку зростає кількість інвалідів, хворих на глаукому? Тому, що хвороба пізно діагностується, а населення недостатньо інформується про важкі, а часом незворотні наслідки цього захворювання. Головне, вчасно виявити захворювання, тому слід раз на рік обов’язково відвідувати лікаря-офтальмолога для профілактичного огляду. Необхідно також дозувати зорове навантаження,  виконувати елементарні вимоги, працюючи за комп’ютером, що сорок хвилин робити перерву в роботі на 10-15 хвилин. Закликаю всіх берегти свій зір і пам’ятати, що найважливішим чинником лікування наслідків глаукоми є максимально раннє її діагностування. Саме тому кафедра офтальмології у рамках Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою проведе для співробітників Університету обстеження з вимірювання очного тиску. Інформацію про дату, час і місце проведення буде розміщено на сайті Університету.

 

Прес-центр