3 науковці НМУ стали наставниками Програми всесвітнього лабораторного лідерства в Україні

16.06.2023

Програма всесвітнього лабораторного лідерства (далі – ВПЛЛ) – спільна ініціатива та багатоґалузева співпраця шести провідних організацій, що працюють над створенням інструментів лабораторного лідерства з метою розширити можливості національних лабораторних систем по всьому світу для посилення безпеки здоров’я, використовуючи підхід «Єдиного здоров’я». Національний медичний університет імені О.О. Богомольця був обраний партнером проєкту у підготовці фахівців лабораторної діагностики, які будуть залучені до розвитку лабораторної системи України. 3 з 8-ми наставників Програми – науковці НМУ.

У світі лабораторії у сфері охорони здоров’я відіграють важливу роль у виявленні, діагностиці та боротьбі із захворюваннями людей і тварин, а також у виявленні та боротьбі з патогенами довкілля, у сфері сільського господарства, хімічних речовин та їхніх залишків. Успішність роботи лабораторій у всіх секторах залежить від ефективних лідерів і систем взаємодії. Водночас передові можливості з навчання лідерству, що розроблені спеціально для персоналу лабораторій, не є широко доступні. Особливо це стосується країн з низьким і середнім рівнем доходу. З метою подолання такої критичної прогалини 6 провідних міжнародних організацій вперше об’єднали свої зусилля у спільне партнерство.

Асоціація лабораторій громадського здоров’я (APHL), Центри контролю та профілактики захворювань (CDC), Європейський центр контролю та профілактики захворювань (ECDC), Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO), Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (OIE) та Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) об’єдналися щоб визначити компетенції у сфері лабораторного лідерства та створити програму його розвитку – Програму GLLP.

Всесвітня програма лабораторного лідерства забезпечує всеосяжну, засновану на компетенціях, навчальну програму «Єдине здоров’я», що зорієнтована на питання лабораторного лідерства й управління. Мультисекторальний підхід «Єдине здоров’я» спрямований на усунення загроз здоров’ю на рівні людина – тварина – навколишнє середовище на основі співпраці, комунікації та координації в усіх відповідних секторах і дисциплінах з кінцевою метою досягнення оптимальних результатів для здоров’я як людини, так і тварин. Крім того, ВПЛЛ прагне залучати відповідні сектори до вирішення проблем охорони здоров’я таким чином, щоб це було більш ефективним, дієвим або стійким, ніж це може бути досягнуто окремо, прагнучи таким чином до рівноваги та справедливості між усіма секторами.

За ініціативи та сприяння генеральної директорки Центру громадського здоров’я МОЗ України Людмили Черненко та за підтримки Асоціації лабораторій громадського здоров’я та Центрів з контролю та профілактики захворювань США розпочато впровадження Програми всесвітнього лабораторного лідерства (GLLP) в Україні.

Відтак для нашої країни були обрані 4 іноземних і 8 українських «наставників» – експерти, які перейматимуть досвід США у цій галузі. Вони мають окреслити основні компетенції, що необхідні керівникам лабораторій для побудови та спрямування сталих національних лабораторних систем для профілактики, виявлення та контролю захворювань у системах охорони здоров’я.

З 8-ми «наставників»-українців 3 є співробітниками НМУ імені О.О. Богомольця: завідувач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини, професор Анатолій Гринзовський, гендиректорка Центру громадського здоров’я МОЗУ, асистентка кафедри Людмила Черненко та доцентка кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування Ірина Танасійчук.

Надалі «наставники» мають ретранслювати українським колегам-викладачам, як саме забезпечити фахівців лабораторій інструментами для розвитку їхніх компетенцій у лабораторному лідерстві та вдосконалення ефективних національних лабораторних систем для поліпшення безпеки здоров’я, використовуючи підхід «Єдиного здоров’я».

 

Пресцентр НМУ за інформацією

кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини