ВИРОБНИЧА НАРАДА ЗА УЧАСТІ ЧЛЕНІВ РЕКТОРАТУ ТА ЗАВІДУВАЧІВ КАФЕДР

11.01.2019

10 січня 2019 року відбулася виробнича нарада за участі членів ректорату та завідувачів кафедр.

Перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, проф. Ю.Л. Кучин  оголосив порядок денний зборів. Першим питанням була доповідь проф. Ю.Л. Кучина стосовно ситуації в Університеті, друге питання (доповідач – проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, проф. О.А. Канюра)  – про підготовку проведення КТК, третє – кадрові питання (доповідач – в.о. начальника відділу кадрів І.М. Драпей).

Професор Ю.Л.Кучин поінформував присутніх, що на виконання Ухвали Окружного адміністративного суду м. Києва від 20 грудня 2018 року професор К.М. Амосова перебрала на себе керівництво НМУ. Згодом вона була незаконно внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, тому МОЗ України було змушено поновити її на посаді ректора НМУ з 26 грудня 2018 р., проте звільнити проф. К.М. Амосову з цієї посади 08.01.2019 року. У зв’язку з поновленням професора  К.М.Амосової на посаді ректора НМУ з 26.12.2018 р., Наказом НМУ її було звільнено з посади професора кафедри внутрішньої медицини №2.

Втручання професора К.М. Амосової у господарсько-фінансову діяльність Університету могли призвести до автоматичного припинення функціонування НМУ, а саме, підписуючи листи як ректор, вона повідомила ГДКСУ у м. Києві та інші банківські установи про своє призначення, намагаючись заблокувати соціальні виплати, виплати стипендій та заробітної плати.

Але головною метою, заради якої члени ректорату та завідувачі кафедр зібралися на виробничу нараду, стало нагальне питання про скликання конференції трудового колективу. Оскільки ще в червні 2018 року сплив термін дії Колективного договору. Проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, проф. О.А. Канюра повідомив про стан підготовки КТК. Він наголосив, що наразі над цим питанням працює робоча група у складі членів профспілки та адміністрації Університету, й потрібно обрати делегатів КТК від кафедр. Саме тому були перенесені терміни проведення факультетських рад, щоби кафедри встигли надати свої пропозиції стосовно делегатів  КТК.

З останнім питанням порядку денного виступив в.о. начальника відділу кадрів І.М. Драпей, який доповів про ситуацію, в якій опинилися  студенти першого курсу медичного факультету №2  – єдині з вітчизняних студентів, які не отримали студентські квитки. У зв’язку з цим та відповідно до Наказу НМУ № 38-л від 10.01.2019 р. доцент Н.Ю. Літвінова за неодноразові порушення окремих пунктів контракту та зокрема порушення Положення про медичний факультет №2 була звільнена з посади декана медичного факультету №2.

Упродовж всього засідання атмосфера була дуже напруженою та справді наелектризованою. Виникла дуже емоційна полеміка щодо бачення ситуації, що виникла в Університеті наразі. Зокрема реакція з боку проф. В.Г. Мішалова, проф. В.А. Черняка, доц. Н.Ю. Літвінової була достатньо негативною та неоднозначною.

 У відповідь на закиди опонентів щодо нелегітимності проведеної Вченої ради проф. Б.М. Венцківський зауважив: «Я обурений образами Вченої ради та мене особисто.  Вчена рада запропонувала мене в якості кандидатури на посаду голови Вченої ради, потім одностайно за мене проголосувала, і я не міг дозволити собі знехтувати  довірою присутніх членів ради. Нагальним стояло питання про акредитацію фармацевтичного факультету і відповідно про долі студентів цього факультету. А чи отримають вони дипломи чи ні, колишній адміністрації абсолютно байдуже. Вчена рада зібралася ради головної мети – врятувати фармацевтичний факультет. Наші випускники повинні отримати дипломи не зважаючи на те,  що хтось хоче в будь-який спосіб заблокувати діяльність Вченої ради».

Проф. О.М. Науменко також прокоментував проведення Вченої ради НМУ: «Головне призначення Університету – це навчання майбутніх лікарів. Якщо ставити під сумнів легітимність останньої Вченої ради, яка ще й затвердила Правила прийому до Університету на наступний навчальний рік, то це перекреслює майбутню діяльність  Університету. І жодною революційною доцільністю це пояснити не  можна. Тому я вважаю випади в бік поважних членів Вченої ради, просто, м’яко кажучи, некоректними і недоречними. Останні чотири роки стиль попереднього керівництва, яке називає себе демократичним, перетворився на авторитаризм, оскільки будь-яке питання могло бути вирішено лише за попередньою особистою згодою професора В.Г. Мішалова. То про яку демократію йде мова?».

На запитання проф. Ю.Л. Кучина наскільки відповідає дійсності закид опонентів стосовно нібито викачування коштів теперішньою адміністрацією зі стоматологів Університету, професор А.В. Копчак відповів, що  Стоматологічний медичний центр працює в штатному режимі, жодних залякувань чи фінансових вимагань з боку нової адміністрації не було.

Останнім був виступ професора В.Г. Черкасова, який акцентував увагу не на особистісних пріоритетах, а на тому, що всі керівники кафедр і підрозділів мають підпорядковуватися адміністрації і добросовісно виконувати свої функціональні обов’язки, і тільки це є запорукою налагодження конструктивної роботи нашого Університету.