Дисертантка розробила новий комплексний спосіб лікування пошкоджень рогівки ока

18.06.2024

17 червня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації аспірантки кафедри офтальмології Ірини Гавриляк на здобуття ступеня доктора філософії в галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Дисертантка доповіла учасникам наукового заходу про результати свого дослідження щодо покращення ефективності лікування непроникаючих пошкоджень рогівки ока. 

Засідання відбулося у змішаному форматі під головуванням проректорки з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції НМУ, професорки Рімми Скрипник. Рецензенти та опоненти відзначили наукову новизну і практичну значимість дисертації, адже у структурі первинного звернення по невідкладну офтальмологічну допомогу провідне місце займають травми, пов’язані з пошкодженням рогівки. Близько 45% випадків звернень припадає на травматичні ерозії рогівки, на сторонні тіла рогівки припадає близько 31%. Навіть незначне травматичне пошкодження рогівки може призвести до морфологічних змін та порушити її функціональні властивості. Взагалі поширеність даної проблеми вища серед людей працездатного віку, що призводить до тимчасової втрати працездатності й є значним медико-соціальним викликом.

Під час виступу аспірантка зазначила, що загоєння рани рогівки є складним процесом, який складається з декількох фаз. Хронічна або тривала гіпоксія, що розвивається в результаті травми, може порушити клітинний гомеостаз, викликати запалення, змінити протеїновий склад слізної плівки.

За результатами дослідження Ірини Гавриляк, що насамперед здійснювалося шляхом вивчення маркерів міжклітинного матриксу (позаклітинна частина тканин) в сльозовій рідині та методів їх корекції, дисертанткою запропоновано новий комплексний спосіб лікування травматичних та рецидивуючих ерозій на основі доповнення патогенетичних механізмів епітелізації (процес створення нової тканини) рогівки. Обґрунтовано позитивний ефект застосування в комплексному лікуванні лактоферину (препарат) місцевої дії при епітелізації рогівки, як у групі травматичних, так і рецидивуючих ерозій, на основі вивчення клініко-морфологічних показників та вивчення експресії протеїнів сльозової рідини. Розширено та доповнено наукові дані.

Відтак, одноголосним рішенням спеціалізованої вченої ради Ірині Гавриляк присуджено ступінь доктора філософії. Вітаємо вчену та її наукового керівника, завідувача кафедри офтальмології нашого Університету, Дмитра Жабоєдова з успішним захистом, бажаємо подальшого професійного розвитку!

Пресцентр НМУ