У МОЗ відкоригували вимоги до посад спеціалістів сфери громадського здоров’я

17.10.2023

Згідно зі змінами, магістри громадського здоровʼя зможуть працювати на посадах генеральних директорів закладів охорони здоровʼя. Відповідно, бакалаври зможуть працевлаштуватися на посади фельдшерів санітарних і медичних статистиків, помічників лікарів-епідеміологів. Відкориговані вимоги до посад спеціалістів сфери громадського здоров’я закріплені у наказі Міністерства охорони здоров’я України №1769 від 10.10. 2023.

Спеціалісти, які здобули освіту за спеціальностями медицина, педіатрія або громадське здоров’я отримали змогу працювати на посаді «генеральний директор центру контролю та профілактики хвороб — головний державний санітарний лікар». Вони ж здійснюватимуть повноваження головних державних санітарних лікарів областей.

Також обіймати посади керівника медичної лабораторії у медзакладах можуть спеціалісти, які мають вищу освіту за спеціальністю «Біологія». Зміни передбачені і для бактеріологів, вірусологів, паразитологів та інших лікарів і професіоналів з вищою немедичною освітою медико-лабораторного профілю.

Нагадаємо, що у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця можна здобути вищу освіту зі спеціальності 229 «Громадське здоров’я». Програма навчання зорієнтована на опанування важливими знаннями з питань громадського здоров’я, оцінки стану здоров’я населення, промоції здоров’я та профілактики захворювань, охорони здоров’я, здійснення та інтерпретації результатів епідеміологічних досліджень, економіки та менеджменту в охороні здоров’я, розробки, організації та реалізації стратегій громадського здоров’я, необхідних для здійснення професійної діяльності.

Перспективну спеціальність можна здобути на базі новоствореного Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини НМУ. Випускники з дипломом магістра громадського здоров’я зможуть обіймати посади керівників, заступників і працівників структурних підрозділів органів управління охороною здоров’я державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, їх структурних підрозділів, працівників Центру громадського здоров’я МОЗ України, центрів  контролю та профілактики хвороб.

В умовах реформування галузі охорони здоров’я України фахівець сфери громадського здоров’я є однією з найактуальніших професій, тож очікуємо на вас у нашому Університеті.

Додаткова інформація:

https://nmuofficial.com/navchalno-naukovyj-instytut-gromadskogo-zdorov-ya-ta-profilaktychnoyi-medytsyny/

Адреса: пр-т Берестейський, 34, санітарно-гігієнічний корпус (2-й поверх), тел.: (044) 454-49-47, е-mail: instPHPM@nmu.ua

Пресцентр НМУ за інформацією Міністерства охорони здоров’я України